Zsizsiről álmodtam…

Jegyszedő volt egy kosárlabda eseményen. Szelíden ült a bejáratnál. Mellé álltam. Ismerős arcok, régi kosarasok igyekeztek befelé. Mindenkivel váltottam néhány szót. Mosolyok, kézfogások. Hosszúra nyúlt kosárlabda pályafutásom emlékei.

Zsíros Tibor (fotó: JochaPress)

Az álom Zsíros Tiborról valószínűleg nem véletlen. Vágyálom. Annyit foglalkozom manapság a magyar kosárlabdázás szereptévesztésével, hogy az, ideális formában, álmomban is megjelenik.

Zsizsit gyerekként csodáltam először. A Ganz Mávag centereként ontotta a kosarakat. Már akkor feltűnt, hogy leheletfinom megoldásokkal, hihetetlen nyugalommal, társaira is figyelő személyiségével betöltötte a pályát.

Edzőként is legendás volt. Évtizedeken keresztül a szűk élvonalban tartotta a Mávagot. A Honvéd a bevonulókkal (bevonultatottakkal) a MAFC a Műegyetemre pályázókkal töltötte fel sorait.  Zsizsi viszont járta az országot játékvezetőként és a felfedezet tehetségek tömegeivel egészítette ki a jól képzett, saját nevelésű játékosokból álló csapatát. Nosztalgiával visszaemlékezve, rengeteg tehetséget talált kis hazánk határain belül.

Mindenkit képzett. Tudomásom szerint Magyarországon először ő használta az egyéni edzést, mint képzésmódot. Fiatal edzőként tőle tanultam a centerképzés fortélyait.

Idősebb korában játékvezetőként emlékszem rá. Minden ítéletét nyugodt hangon elmagyarázta. Fiataloknak szeretett vezetni, őt pedig minden csapat nagy szeretettel várta. Rengeteget tanult tőle mindenki.

Fiatal kollégáimnak, akik sajnos nem ismerhették: Zsíros Tibor, az 1955-ös Európa-bajnok magyar válogatott fantasztikus centerjátékosa volt 25 éves korában.

Judik Zoltán (fotó: JochaPress)

És nem álom, hanem valóság Judik Zoltán személye. A tiszteletbeli Európa -bajnok 87. évében tenisz senior világbajnokként máig is példát mutat mindenkinek, nem csak a hatalmas kosaras családnak.

Igen, oka van, hogy ezt álmodtam. Talán nem is álom ez, hanem a valóság. Nemzeti válogatottunk két csodálatos győzelmének következménye az Európa-bajnok Szlovénia és Ukrajna ellen.

 Meg tudtuk csinálni Zsizsiék idejében és meg tudjuk csinálni most is! Bízni kell a magyar kosarasokban! Játékosok vásárlása helyett nevelni kell! Ez ugyan a rögösebb út, de célba visz.

(ifj. Gyímesi János)