A 75 éves Bálint László nehezen törődik bele az elmúlásba

Bálint László szerdán ünnepli a hetvenötödik születésnapját. A Báró becenevű legendás játékos a baráti kör elnökeként ma is napi kapcsolatban van szeretett klubjával, az FTC-vel. Noha az elmúlt években súlyos műtéteken esett át, jó egészségnek örvend, igaz, nem tagadja, rosszul éli meg egykori játékostársai elvesztését, nehezen békél meg a törvényszerű elmúlással.

Bálint László (fotó: nemzetisport.hu, Földi Imre)

– Egy születésnap csak arról informál, mennyit éltem, de arról nem, mennyi van még hátra. Elmorfondírozok néha, hogy is van ez. Elfogadom a születést, az elmúlást, hogy itt kell hagyni a földi életet, illetve elfogadnám, de nem tudom. Tóth Jokka, Mészöly Kálmán, Mészáros Bubu, Törő, de mondhatnám Kóbor Jánost is. Hiába tudom, hogy ez az élet rendje. Keresem, törvényszerű volt-e valamelyikük halála vagy sem, s abban maradok magammal, mindent megteszek, hogy minél tovább éljek – Bálint László a mai világban kirívó őszinteséggel beszélt az őt foglalkoztató kérdésekről a hetvenötödik születésnapja apropóján a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

A beszélgetés ezzel a mély gondolattal zárul, de a Báró becenevű kiválóság az egész pályafutásáról tabuk nélkül nyilatkozott. 

Felelevenítette, miként lett a Ferencváros első csapatának a tagja. 1967-ben Mátrai Sándor az Egyetértésbe igazolt, s a csapat vezetőedzője, az ugyancsak legendás Lakat Károly – részben a fia, a később újságíróvá avanzsáló Lakat T. Károly ajánlására – kivitte őt a téli, mexikói túrára.

Természetesen hatalmas megtiszteltetés volt a korszak világklasszisai, mindenekelőtt Albert Flórián és Varga Zoltán mellett játszania, s a mai napig emlékszik a pillanatra, amikor azt érezte, hogy a sztárok befogadták maguk közé.

Gólt rúgott a Csepel ellen, mire Albert a következő szavakkal köszöntötte: „Megérkeztél közénk!”

Albert Flórián (fotó: jochapress)

Bálint László azt is elmondta, miért nem szerette sokáig a Báró becenevet:

– Odáig rendben volt, hogy a megjelenésem sugallta ezt a nevet, de éppen a viselkedésem nem, mert távol állt tőlem a bárói stílus. Arról nem beszélve, hogy az emberi kapcsolatokban kényesen ügyeltem arra, nehogy felsőbbrendűnek, nagyképűnek tartsanak.

Bálint László 1972 és 1982 között 76-szor szerepelt a magyar válogatottban, s nem tagadja, a búcsúja kicsit keserűre sikeredett. Utoljára az 1982-es világbajnokságon az Argentína ellen 4-1-re elvesztett mérkőzésen volt válogatott. Elismeri, hibázott a negyedik argentin gólnál, mégis rosszul esett neki, hogy az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán kihagyta a Belgium elleni sorsdöntő mérkőzésen.

– Dühös voltam Kálmánra, hogy éppen a belgák ellen hagyott ki – hiszen két évig Belgiumban futballoztam. Ehhez csak azt tehetjük hozzá, ki tudja, hogyan alakul a mérkőzés, ha Bálint László a pályán van. A második félidő derekán a jobb szélen elviharzó Ceulemans beadásából Czerniatynski fejesből egyenlített. Bálint talán jobban olvasta volna a jelenetet.

A 75 éves kiválóság volt az első magyar futballista, aki 1979-ben legálisan külföldre szerződhetett.

Mint mondja, a vérébe ivódott a profi mentalitás, ezért is sajnálhatjuk, hogy hazatérve viszonylag rövid ideig volt aktív szereplője a magyar labdarúgásnak.

Előbb a Volánnak volt vezetőedzője, majd a válogatott technikai vezetője, ami gyakorlatilag megfelelt a szövetségi kapitányi tisztségnek, később pedig a Honvédnál dolgozott ügyvezetőként.

Arra a kérdésre sem adott kitérő választ, hogy sok bírálat érte-e kispesti tevékenysége, a Taurus-pálya eladása miatt.

– Álltam a bírálók elé, és a két feljelentés nyomán lefolytatott vizsgálat is bizonyította, hogy nem történt jogsértés, ezzel pedig régóta lezártnak tekintem az ügyet – jelentette ki.

Bálint László hosszú évek óta visszavonultan él Szigetmonostoron, ahol lovakat tart, de szeretett klubjával, az FTC-vel napi kapcsolatban áll, ő a baráti kör elnöke. Az elmúlt évtizedben két csípőprotézis-, valamint szívkoszorúér-műtéten is átesett, de felépülve ismét rendszeresen mozog, jó egészségnek örvend.

Isten éltesse és tartsa meg még sokáig Bálint Lászlót!

A teljes interjú a Nemzeti Sportban olvasható.

Post Views: 2