A cél a La Masia

Egyre gyarapodik a külföldön futballozó fiatalok száma, az U17-es válogatott tagjai például – kis túlzással – lassan kivétel nélkül rangos európai akadémián készülnek. A tizenhárom éves Mari Zoltán náluk jóval korábban kezdte, nyolc és fél évesen került ugyanis a Barcelona utánpótlásába. A Nemzeti Sport a játékos édesapját kérdezte az eltelt öt évről és a fiú jelenlegi helyzetéről.

UP-info  Mari Zoltán első fecskeként, 2011-ben költözött Barcelonába, hogy a katalán óriásklub futballiskolájában fejlődhessen. Azóta megnőtt, de a labdarúgás iránti szenvedélye mit sem változott. Most a gránátvörös-kékek akadémiáját, a La Masiát tűzte ki célul maga elé.

A Junior FC mezében Forrás: Mari Zoltán Facebook

A Junior FC mezében  •  Forrás: Mari Zoltán Facebook

Barcelonába kerülésekor honlapunk is írt „Zolikáról”, aki azóta több mint öt évvel lett idősebb. Akkor igazi szenzációnak számított, hogy nyolc és fél évesen, felvételi nélkül került a katalán futballiskolába, az Escola Barçába, mondván azonnal látszott rajta: olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket nem lehet tanítani. „Nagy fába vágtuk a fejszénket, egy évvel később Spanyolországba költöztünk. Noha kint drágább az élet, a hazánk elhagyása nagyobb áldozatot jelentett, de látva, hogy a spanyol edzők mekkora tehetségnek tartják a fiunkat, éreztük, van értelme” – nyilatkozta a kezdetekrők az édesapa, Mari Zoltán a Nemzeti Sportnak.

A fiú 12 éves korában kinőtte az Escola Barçát, a 2015/16-os szezontól kezdve pedig a Junior FC-ben szerepel a katalán kiemelt bajnokságban, és rengeteg nemzetközi tornán is részt vesz. Édesapja elmondása szerint azért esett a választásuk erre a klubra, mert ballábas játékost kerestek. Kint óriási a verseny a gyerekek között, a legtöbben mindent megtesznek azért, hogy elérjék a céljaikat, Zoli például két éve rendszeresen edzi gyengébbik, jobb lábát. Az edzések elején hat-hétszázat dekázik vele, és a feladatok nagy részét is azzal végzi. A szerdai, tréningmentes napon pedig uszodába jár az édesapjával, ahol 1300 és 1500 méter az adag.

A célja pedig nem is lehetne más, mint a Barcelona akadémiájára, a La Masiára jutni. Nemrég ezüstérmet nyert a katalán freestyle-versenyen a korosztályában, amely nagyjából húszezer igazolt játékost számlál Katalóniában. „Amikor eljöttünk a Barcelona futballiskolájából, mondták, hogy nem tévesztik szem elől. Az akadémiára tizennégy éves kortól kerülhet be, én pedig bízom benne, hogy sikerülni fog. Sokat kell dolgoznia, kitartónak kell lennie, és az élet eldönti, hogy meddig juthat” – mondta az édesapa.

A katalánul és spanyolul is folyékonyan beszélő Zoliról a nemrég Spanyolországba látogató, korábbi 31-szeres válogatott Dunai Antal is jó véleménnyel van, a tehetsége mellett a felfogását és az őt jellemző fanatizmust is kiemelte: „Mindig van nála labda, beszélgetésünk közben is folyamatosan dekázott, és egyszer sem ejtette le. Feldobott, amit láttam, úgy helyezkedtek a tizenhárom éves gyerekek a felkészülési mérkőzésen, mintha felnőttek lennének. Némelyik, mondjuk, úgy is néz ki. Örülök, hogy Zoli is velük edzhet, mert még sokra viheti.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS