A lányok a hatodikon

Megszorongatta az oroszokat, de legyőznie nem sikerült a leány U19-es vízilabda-válogatottnak a hágai Európa-bajnokság helyosztóján. Faragó Tamás együttese a hatodik helyen végzett.

P. V. Nem éppen pozitívan alakult a magyar leány U19-es vízilabda-válogatott mérlege az oroszokkal szemben az elmúlt időkben. A hágai Európa-bajnokság előtti görög tornán öt góllal, a csoportmérkőzésen 16-9-re kapott ki Faragó Tamás együttese. Persze, a világversenyek helyosztója mindig más kávéház…

Az erőviszonyok ismeretében az oroszok készülhettek csalódottabban az 5. helyért vívott csatára.

A lányok a szülinapos Varga Viktóriát ünneplik, de az oroszok elleni teljesítményükkel is elégedettek lehetnek

A lányok a szülinapos Varga Viktóriát ünneplik, de az oroszok elleni teljesítményükkel is elégedettek lehetnek

A negyeddöntőben az spanyoloktól szenvedtek 15-13-as vereséget, akik döntőbe jutottak  az olaszok 9-8-as legyőzésével. Az aranyéremért a nyolc között a magyarokat felülmúló, házigazda hollandokkal mérkőztek, ők a görögök ellen nyertek az elődöntőben 7-5-re. A döntőben pedig 9-7-re diadalmaskodtak a spanyolokkal szemben, így hazai közönség előtt ünnepelhették az Európa-bajnoki címet. A bronzérmesek a görögök lettek, miután 10-9-re legyőzték az olaszokat.

No, de vissza a minket érintő helyosztóhoz! Az oroszok nyilván könnyedebb meccsre számítottak, mint amilyen kerekedett belőle. A magyar lányok egyszerűen nem hagyták meglógni őket: bár a második negyedben vezettek kettővel is, nem sokkal később már egyenlő volt az állás.

A harmadik negyed közepéig azonban Vályi Vandáék futottak az eredmény után, mígnem Farkas Tamara góljával fordítottak, Kuna Szonja pedig kettőre növelte az előnyt. 10-8-cal vágtak a felek az utolsó negyednek, amelyben a magyarok már nem találtak a kapuba, az oroszok ellenben háromszor is, így végül 11-10-re megnyerték a meccset.

Faragó Tamás együttese így a reálisnak mondható hatodik helyen végzett.

– A csoportmérkőzésen elszenvedett kiadós vereség után volt bennük dac, bizonyítani akartuk, hogy ennél többet tudunk. Ez sikerült – értékelt Faragó Tamás szövetségi kapitány a szövetség honlapján. – Három negyedig jól játszottunk, meglepően jól. Teljesítettük a legfőbb célt, miszerint az elméleti hibák számát csökkentettük, a ki nem kényszerített hibákat kordában tartottuk. Ezáltal nem tudtak lefordulni, a zóna is működött. Elöl néhány játékossal többek voltunk, gondolok itt elsősorban Farkas Tamara vagy Varga Viktória átlagon felüli játékára. Így az utolsó negyedben is volt győzelmi esélyünk. Ekkor azonban nem tudtunk igazán felnőni a feladathoz, Kuna Szonja kipontozódása után megakadt a játékunk, sem a védekezés, se, a támadás nem úgy működött, ahogy kellett volna. Egy góllal kikaptunk az Európa-bajnokság egyik legjobb csapatától, mert az oroszt a holland mellett feltétlen annak tartom.

LEÁNY JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, HÁGA
Csoportmérkőzések:
Magyarország–Horvátország 22-3 (7-1, 7-0, 3-1, 5-1)
Oroszország–Magyarország 16-9 (1-1, 6-3, 4-2, 5-3)
Magyarország–Franciaország 19-4 (5-0, 6-1, 4-0, 4-3)
Magyarország–Ukrajna 22-2
Nyolcaddöntő: Magyarország–Izrael 22-6
Negyeddöntő: Magyarország–Hollandia 5-7 (1-0, 1-3, 1-2, 2-2)
Az 5-8. helyért: Magyarország–Szerbia 13–8 (4-1, 1-4, 5-1, 3-2)
Az 5. helyért: Magyarország–Oroszország 10-11 (3–3, 3–4, 4–1, 0–3)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS