A nagyüzem nekünk az első napon túl nagy volt

A férfi tőrözőink és a kardozó leányok versenynapja is elég hamar véget ért az újvidéki Spens Arénában, a junior Európa-bajnokságon. Egyedül Kelecsényi Mirabella jutott a tizenhat közé, míg a legjobban kezdő tőröző, Frühauf Benjámin oda már nem. Az esti helyosztókat a magyarok a nézőtérről követik.

Kiküldött munkatársunk, Pusztai Viola jelenti Újvidékről A férfitőrözők keltek ma legkorábban az Európa-bajnokságon szereplő magyarok közül, hiszen kilenckor már a Spens Aréna pástjaira szólították őket a csoportkörben. Mire annak vége lett, a tizenegy órás busszal a küldöttség többi tagja is megérkezett, így a 64 között pástra lépő három tőrözőnek – Balogh Boldizsár a csoportkörben búcsúzott – hirtelen szép számú szurkolótábora akadt.

Dósa Dániel, aki a címlapfotónkon is látható

Dósa Dániel, aki a címlapfotónkon is látható

Amikor az olasz Alessandro Gridelli tőrt cserélt, láthatóan remegett a keze. A bal, pedig a jobbnak kellett volna. Mégiscsak a tavalyi junior Eb-n ezüstérmes Dósa Dániel állt vele szemben a páston, hiába vezetett 13-10-re. De ahelyett, hogy a nyerés esélye összenyomta volna, a szusszanásnyi szünet után ismét talált.
„Megcsinálod Dani!” – jött a biztatás a kordon mögül a magyar táborból, de Dósa végül vesztesen hagyta el a sárga pástot a 64 között.

− Nem vívtam rosszul, de az olaszok stílusa valamiért nem fekszik – mondta a versenyt már a lelátóról szemlélő Dósa. − Bármelyik jött volna velem szembe, mindegyik kellemetlen ellenfél. Gridelli remek eredményeket ért el a junior Világ Kupa-versenyeken. Ez volt az utolsó junior Eb-m, amiatt sajnálom leginkább, hogy kikaptam. De nem vagyok letörve, készülök tovább, a vébére. Ha valamelyik világversenyből az egyiknek rosszul kellett sikerülnie, akkor az legyen az Eb.

Ugyancsak korán ért véget Mészáros Tamás napja, aki túl nagy előnyt adott a spanyol Luis Alfonso Delbergue-nak. És már nem tudta megfordítani az asszót. Nem úgy Frühauf Benjámin, aki ellen az izraeli Matan Cukerman 8-5-re vezetett, de aztán már csak egyszer tudta megszúrni, miközben az MTK tőrözője folyamatosan talált. A harminckettőnél tovább azonban neki sem tartott a verseny, az olasz Guillaume Bianchi ellen nem volt esélye a győzelemre.

A tőröző fiúk így fél kettőre már be is fejezték.

Szirmai Benedek, a válogatott keretedzője elmondta: ennél természetesen sokkal jobbra számítottak. Ha változtatni lehetne a történteken már a srácokkal együtt azon dolgoznának, de miután nem lehet visszapörgetni az időt, előre néznek. A világbajnokság felé.

Miközben a férfi tőrözők már a nyolc közé jutásért vívtak, a női kardozók, köztük Kelecsényi Léna, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza és Záhonyi Petra is megkezdte a küzdelmet a csoportkörben. A főtábláért.

Az mind a négy lánynak sikerült. Sőt, a 32 közé kerülés is.

A táblára pillantva azonban látszott: mindenkinek bravúrra lesz szüksége a tizenhat közé jutáshoz. Bódy István, a kétszeres kadet Európa-bajnok Pusztai Liza mestere még a csoportkör előtt megjegyezte, hogy a tanítványa még túl fiatal. A nála akár öt évvel idősebbek között nem várható tőle kiemelkedő eredmény.

Pedig akár az is annak tekinthető, hogy a csoportkör után egyedüli magyarként nem kellett a 64 között pástra lépnie. A következő körben a viadal esélyesének tartott orosz Anna Bastát kellett volna felülmúlnia. A kicsi lány nagyot küzdött, de most még a rutin nyert.
Miközben Záhonyi Petra ugyanúgy járt kicsivel később a kék páston. Kelecsényi Léna hangját kevésszer lehetett hallani az orosz Szofja Pozdnyakova elleni asszóban. Egészen pontosan egyszer, miután annyiszor sikerült megszúrnia ellenfelét. Záhonyinak sokkal többször az olasz Rebecca Garganót, de a továbbjutáshoz nem elégszer.

Kelecsényi Mirabella

Kelecsényi Mirabella

A nap során végig együtt szurkoló magyar versenyzők és edzők már arról beszélgettek, melyik busszal mennek vissza a szállásra. Hogy nem sétáltak ki a Spens Aréna elé a négyeshez, azt Kelecsényi Mirabella akadályozta meg. Pedig a francia Margaux Rifkiss kemény ellenfélnek bizonyult, ráadásul ő volt az asszó esélyese. A magyar lány azonban borította a papírformát, és remek vívással a tizenhat közé jutott.

Következett az a Pozdnyakova, aki a nővérét búcsúztatta. Az asszó közepéig irányított, de rövid ápolási szünet után az orosz fordított. 11-10-es vezetésekor ráadásul megadtak neki egy kétes találatot. A magyar lány a szakvezetők tanácsára hiába kérte ki a videót, a vezetőbíró annak alapján is az orosznak ítélt. Az utolsó tus ugyancsak kétes körülmények között született, de Mirának addigra elfogytak a videókikérései. Így azt már soha sem tudjuk meg, igazuk volt-e a reklamáló magyaroknak, és az ellenfél valóban bemozdult-e a támadás indításakor.

Viszont ezzel a szereplésünk szombatra véget ért.

Nem bánnánk, ha vasárnap nem érnénk vissza a szállásra a fél nyolcas vacsorára sem.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
Férfitőr egyéni, 92 induló
Csoportkör: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Frühauf Benjámin 4/2, Mészáros Tamás 3/2, Balogh Boldizsár 0/5 (Balogh Boldizsár nem jutott főtáblára)
A 32 közé jutásért: Frühauf−Cukermann (izraeli) 15-9, Gridelli (olasz)−Dósa 15-12, Delbergue (spanyol)–Mészáros 15-9
A 16 közé jutásért: Bianchi (olasz)−Frühauf 15-8
Női kard egyéni, 58 induló
Csoportkör: Kelecsényi Léna 4 győzelem/2 vereség, Kelecsényi Mirabella 2/3, Pusztai Liza 4/2, Záhonyi Petra 3/2 (mindannyian főtáblára jutottak)
A 32 közé jutásért: Kelecsényi L.−Ilieva (bolgár) 15-9, Kelecsényi M.−Contreras 15-11 (spanyol), Záhonyi−Mazurek (lengyel) 15-9
A 16 közé jutásért:  Kelecsényi M.−Rifkiss (francia) 15-13, Pozdnyakova (orosz)−Kelecsényi L 15-1,  Basta (orosz)−Pusztai 15-8, Gargano (olasz)−Záhonyi 15-11
Nyolcaddöntő: Pozdnyakova (orosz)−Kelecsényi M. 15-11

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS