A portugáliai futball Eb-től Fatimáig

„Ha kérésemet teljesítik, Oroszország meg fog térni, és béke lesz; ha nem, elterjeszti tévtanait a világban, háborúkat és az Egyház üldözését okozva. A jókat fel fogják áldozni; a Szentatya sokat fog szenvedni; nemzetek fognak elpusztulni. Végül Szeplőtelen Szívem győzedelmeskedni fog.” Áll a fatimai Miasszonyunk által, 1917. Július 13-án elmondott második titokban. Az ugyanazon a napon átadott harmadik – csak 2000-ben nyilvánosságra hozott – titok hatalmas egyházüldözést, egyenesen a pápa meggyilkolását jövendölte.

A fatimai Szűz Portugáliában

Akkor, a titkok átadásának az évében jutott hatalomra Oroszországban a világtörténelem legtöbb szenvedést okozó ideológiája, a keresztényellenes, ateista kommunizmus. Az első fatimai jelenés évfordulóján, 1981. május 13-án hajtották végre a minden bizonnyal a szovjet titkosszolgálat által szervezett merényletet az antikommunista lengyel II. János Pál pápa ellen. A Szentatya a csodával határos módon megmenekült, s miután a kórházi ágyán magához kérette a fatimai jövendölések leírását a vatikáni titkos levéltárból, egyértelművé vált számára, hogy a fatimai Szűzanya mentette meg az életét. A jelenések két, gyermekként meghalt szemtanúját boldoggá avatta, a harmadikkal, Lúcia nővérrel 2005-ben bekövetkezett halálukig tartották a kapcsolatot.

A pápa kérésére a testéből kioperált töltényt a fatimai Szűzanya-szobor koronájára illesztették. Lúcia nővér útmutatásai szerint 1984-ben – több pápa számos korábbi sikertelen kísérlete után – úgy ajánlotta fel II. János Pál Oroszországot a Szűzanyának (a világ minden püspökével együtt), ahogy Ő kérte Fatimában. Egy év múlva már Mihail Gorbacsov volt a szovjet pártfőtitkár, akinek vezetésével villámgyorsan leépült az öröknek hitt világbirodalom. A legfontosabb leszerelési egyezményt (a középhatótávolságú nukleáris fegyverek teljes európai felszámolásáról, többéves tárgyalás-sorozat után) 1987. december 8-án, a Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepnapján írta alá Gorbacsov és Ronald Reagen, amerikai elnök. Aztán a Szovjetunió felszámolásában az utolsó, mindent eldöntő aktusnak számító egyezményt, a legnagyobb tagállamok által kimondott megszüntető nyilatkozatot ugyancsak december 8-án írta alá Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán, 1991, ben a Szeplőtelen fogantatás ünnepén. Emlékszünk? „Végül Szeplőtelen Szívem győzedelmeskedni fog” – mondta a Szűzanya még a Szovjetunió létrejöttének előestéjén.

„És hol van már a Szovjetunió?” – kérdezte 100. születésnapján Olofsson Placid atya, a Gulág-túlélő magyar bencés szerzetes, amikor arról beszélt, hogy a birodalom megpróbálta elpusztítani őt is.

Amikor a 2004-es portugáliai futball Eb egyik szabadnapján elmentem Fatimába és láttam a térdükön közlekedő zarándokok százait, minderről elég keveset tudtam, de egyértelmű volt, hogy oda kell mennem. A minap láttam egy filmet a jövendölésekről, s csak most állt össze nekem a fenti kép.

„Bűnbánat, bűnbánat, bűnbánat…”

((facebook / Szöllősi György)

Post Views: 1