A Serie A-ban is jön az extra ráadás?

Állítólag az illetékesek azt fontolgatják, hogy 2023-tól a Serie A-ban is alkalmazni fogják az új irányelvet a hosszabbítások időtartamának meghatározására.

A 2022-es katari világbajnokságon eddig a szokásosnál több hosszabbítást adtak a játékvezetők, így többször is előfordult, hogy akár 100 vagy 105 percig is tartott egy mérkőzés. A vb második játéknapján például három meccs alatt több mint egy félidőnyi hosszabbítást láthattunk, mivel az első és a második félidők végén felmutatott extra játékpercek közel 50 percet tettek ki.

Ennek oka, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új irányelveket alkalmaz a világbajnokság alatt. Ennek alapján a játékvezetők pontosabban meghatározzák az álló játék idejét, amelyet a meccs végén hozzáadnak hosszabbítás formájában.

Olasz híresztelések szerint könnyen elképzelhető, hogy a januári folytatáskor a Serie A-ban is bevezetik az extra hosszabbítást. Az illetékesek mérlegelik a lehetőségét annak, hogy a katari világbajnokság mintájára pontosabban meghatározzák a mérkőzések hosszabbítását, ami megnövekedő játékidőt eredményezhet.

Pierluigi Collina, a FIFA Játékvezetői Bizottságának elnöke: “Sokkal pontosabban mérjük az álló játék idejét, így a cseréket, sárga lapos büntetéseket, VAR-eseteket és az ápolásokat is. Alaposan nézünk minden nem a futballal kapcsolatos másodpercet, így arra is figyelünk, amikor a kelletténél több idő telik el egy-egy bedobás elvégzésével. Képzeljünk el egy három gólos mérkőzést. Egy ünneplés általában egy-másfél percig tart, tehát három gól esetén 5-6 percet áll a játék. Ha több aktív játékidőt szeretnénk, akkor készen kell állnunk arra, hogy ezt hozzáadjuk a hosszabbításnál. Minden félidő végén szeretnénk pontosan kiszámolni a hosszabbítást, ami a negyedik játékvezető feladata.”

A hosszabbítás növekedéséhez még az is hozzájárul, hogy a csapatoknak 5-5 cserelehetőségük van a mérkőzéseken, ezáltal még többet áll a játék.

Tags:  ,