A szumózók kifizették az örökölt adósságukat

Ugyancsak sikeres esztendőt tudhatnak maguk mögött a szumózók, akik a nem olimpiai sportágak népes mezőnyében lassan, de biztosan lépkednek egyre előbbre. A jochapress a sportág elnökét, Ancsin Lászlót kérte rövid, évzáró beszélgetésre.

Kerstner Róbert sikert sikerre halmozott

– Amikor 2013-ban bekapcsolódtam a sportág vérkeringésébe, tele voltam bizonytalansággal – vallotta be a sportsikereit birkózásban elért Ancsin László. – Előbb alelnök, majd ügyvezető, végül pedig elnök lettem. Pontosan tudtam, mennyi adósságot örököltem meg az előző vezetéstől. Ez a tízmilliós nagyságrendű tétel nekünk több mint egyéves költségvetésünk. Márpedig ezt az összeget az alapvetően szerény viszonyaink között folyamatosan törlesztenünk kellett.

– A közelmúltban végre fellélegezhettek.

– Igen, mert végleg lekerült a vállunkról ez a malomkő, vége lett a törlesztgetéseknek. A javuló helyzetünket bizonyítja, hogy az utolsó, hazai rendezésű Eb-re 2012-ben került sor, s idén jutottunk el arra a szintre, hogy ismét kontinensviadal házigazdái lehettünk. Ezen az utánpótlás Eb-n elsősorban a 14, 16 és 18 évesek hazai legjobbjai szerepeltek a jövőt illetően is biztatóan.

– Érdekes lenne tudni, hogy a sportág legjobbjai mögött milyen szintű klubvetélkedés folyik, ahonnan azután a válogatottak kikerülnek?

– Regisztrálva 48 szakosztályunk van, de igazán komoly munka nagyságrendileg tizenkét sportkörben folyik. A minőséget pedig leginkább csak öt-hat egyesület szumózói adják. Az Érdi Sportcentrumban kiemelkedően eredményes munka folyik, s ugyanezt mondhatom el a kőbányaiakról is. A sportág érdekessége például az, hogy többen más küzdősportágban is megméretik magukat. Itt említeném például a veresegyházi Kerstner Róbertet, aki a szumóban elért, kiemelkedő eredményei mellett cselgáncsban is többszörös magyar bajnoki érmes. A másik kiválóságunk, Papp Arnold éveken át tagja volt a felnőtt birkózók válogatott keretének. Ő éppen a közelmúltban döntött úgy, hogy a későbbiekben csak a szumóra koncentrál.

– Ha már neveket is szóbahoztunk, kérem, sorolja fel azokat, akik a 2019-es esztendőben átlagon felül teljesítettek!

– A férfiaknál a teljesség igénye nélkül sorolom Molnár Tamást, Szilágyi Eriket, Végh Artúrt és Délceg Józsefet. A lányoknál a már 40 fölötti Makai Erika még mindig képes egy-egy nemzetközi szintű meglepetésre is. Mellette a fiatalok reményteljesen szerepeltek. Így Berregi Bernadett és a még fiatalabbak: Elekes Enikő, Popelka Lili és Borsos Viktória.

– Az eredményes sportkörök közül csak kettőt említett…

A magyar válogatott a sikeres tallini Európa-bajnokságon

– Sportágunk elsősorban budapesti és Pest megyei klubokra támaszkodva építkezik. Az ország távolabbi részein Veszprémet és Soltvadkertet kell felemlítenem, ahol már több mint biztató jelek is vannak. Terveink között szerepel egy erős pécsi bázis életre hívása is.

– Anyagi vonalon milyen lehetőségekkel számolhatnak?

– Legfőbb támogatónk az EMMI, ahonnan kapunk éves szinten bizonyos összeget. Mellette pályázati pénzek elnyerésére is van lehetőségünk, amely összegeket kiemelten az utánpótlás  bázisok létesítésére, illetve a meglévők megerősítésére kell felhasználnunk – ha nyerünk.

– 2021-ben nagy lehetőséget kínál a Nem Olimpiai Sportágak Világjátékai nevet viselő, négyévenként sorra kerülő vetélkedő sorozat.

– Legközelebb az Egyesült Államok ad otthont ennek a csúcstalálkozónak. A kvalifikációs sorozat már javában tart, nagyon nehéz kiharcolni a részvétel jogát. Amennyiben két-három versenyzőnk ki tudná magát juttatni, már elégedett lennék.

(jochapress / Jocha Károly)