A veszélyérzet döntött

A Magyar Olimpiai Bizottság január 18-án közleményben adott tájékoztatást arról, hogy nem lesz magyar sportoló szereplője a 13. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF). Az ok: a versenyzők szülei túl veszélyesnek ítélték meg, hogy gyermekeik Törökországba utazzanak.

UP-info A törökországi Erzurumban rendezik meg a 13. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). De magyar résztvevők nélkül! A Magyar Olimpiai Bizottság azután döntött a távolmaradásról, hogy a versenyzők indulásához a szülők – érthető okokból – nem járultak hozzá.

A 2011-es Universiadé előtt még nem vetődtek fel a mostanihoz hasonló aggályok Forrás: nurnet.org

A 2011-es Universiadé előtt még nem vetődtek fel a mostanihoz hasonló aggályok  •  Forrás: nurnet.org

Soha nem fordult még elő olyan a fesztivál 1991 óta íródó történelmében, hogy ne vett volna részt rajta magyar sportoló. Hozzátehetjük persze, hogy ebben az időszakban egyszer sem volt talán annyira kockázatos Törökországba utazni, mint napjainkban. Az EYOF-on 14 és 18 év közötti fiatalok vehetnek részt, az indulásukhoz pedig a szüleik vagy törvényes képviselőik beleegyezése szükséges, legalábbis a MOB gyakorlata szerint. A sportági szövetségek ennek megfelelően írásos nyilatkozatban kértek szülő hozzájárulást, akik azonban – a gyermekeik biztonságát szem előtt tartva – nem engedik el őket a rendszeres merényletek sújtotta országba.

A szövetségek értékelték a helyzetet, majd visszavonták nevezési kérelmüket. Erről tájékoztatták a MOB-ot, amely így nem akkreditál sportolókat, a magyarok tehát nem vesznek részt az eseményen.

A 2011-ben Universiadénak otthont adó Erzurum egyébként beugróként rendezi meg az eseményt, miután az eredeti házigazda, Szarajevó visszalépett. Az EYOF programjában kilenc sportág – alpesi sí, biatlon, sífutás, síugrás, snowboard, curling, jégkorong, műkorcsolya és rövid pályás gyorskorcsolya – szerepel.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS