A vírusokkal is küzdöttek

A nemzetközi szünetet kihasználva három magyar jégkorong utánpótlás-válogatott is nemzetközi tornán vett részt. A mérleg: két második és egy negyedik helyezés.

STJ Az U20-as együttes Asiagóban, az U18-as St. Pöltenben, míg az U16-os Kranjban vendégszerepelt. Olaszországban – noha párhuzamosan az asiagói rendezvénnyel a Tüskecsarnokban zajlott a felnőtt EIHC-torna – Rich Chernomaz irányította a juniorokat, ami jelzi: vészesen közeleg a divízió I/B csoportos világbajnokság, amelynek december 11–17. között Budapest ad majd otthont. Ez volt az oka annak is, hogy Garát Zsombor személyében olyan hokis is az U20-as együttesben szerepelt, akit egyébként Chernomaz kapitány már a felnőtteknél is számításba vesz. De még így sem volt teljes a társulat, mert Stipsicz Bencét például nem engedte haza a Cedar Rapids. A magyar mérleg egy győzelem, egy hosszabbításos győzelem és egy vereség volt, ami második helyet ért. Az egy osztállyal feljebb játszó franciák legyőzése jelentős fegyvertény, a leendő vb-rivális olaszok elleni 2-5 viszont kijózanító pofon volt.

Fotó: mjsz.hu

 •  Fotó: mjsz.hu

Az ifiknek St. Pöltenben nemcsak az ellenfelekkel, hanem egy vírusfertőzéssel is meg kellett küzdeniük. Ez olyannyira sikerült, hogy a Szlovénia elleni zárómeccset már egy megcsappant létszámú gárda nyerte meg, ráadásul a jégen lévők közül sem mindenki volt teljesen egészséges. Az ausztriai statisztikába két győzelem és egy vereség került be, ami szintén második helyet ért. Az Alsó-Ausztria fővárosában jégre lépő négy csapat közül jelenleg a magyar a legmagasabban jegyzett; Glen Williamson együttese jövő áprilisban Bledben a divízió I/A csoportban versenyez majd. A felső-krajnai városka lesz az úti cél az olaszoknak, az osztrákoknak és a szlovénoknak is, csak majd egy héttel később és egy osztállyal lejjebb. A két győzelem ezzel együtt is megbecsülendő produkció, az Ausztriától elszenvedett 5-2-es vereség viszont időben érkező figyelmeztetés.

Az U16-os csapatot Mayer Péter vezette Kranjban, elvégre Glen Willamson nem lehetett egyszerre Ausztriában és Szlovéniában is. Természetesen nem ezzel függ össze, hogy a Szlovénia elleni hosszabbításos győzelem után a másik két csata elveszett, s csak a negyedik helyre sikerült befutni. Sokkal inkább azzal, hogy egy betegséghullám szinte megtizedelte a keretet, hoki helyett többen az ágyat nyomták. No meg azzal, hogy a góllövés ez alkalommal nem ment a serdülőknek. A három meccsen összesen négyszer sikerült az ellenfelek kapujába találni (ebből egyszer a ráadásban), ami fölöttébb szerény hatékonyság. A tornán egyébként csupa szoros mérkőzést produkáltak a válogatottak, valamennyi találkozó egygólos különbséggel zárult.

A végeredmények
U20-as Négy Nemzet Torna, Asiago (Olaszország): 1. Franciaország 6 pont, 2. Magyarország 5, Szlovénia 4, 4. Olaszország 3.
U18-as Négy Nemzet Torna, St. Pölten (Ausztria): 1. Ausztria 6, 2. Magyarország 6, 3. Olaszország 4, 4. Szlovénia 2.
U16-os Négy Nemzet Torna, Kranj (Szlovénia): 1. Olaszország 8, 2. Szlovénia 5, 3. Ausztria 3, 4. Magyarország 2.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS