Akadémia amerikai módra

Három napos U15-ös leány kosárlabdatornát rendeznek Székesfehérváron. A versenyen a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia csapata is részt vesz, honlapunk pedig kapott az alkalmon és elbeszélgetett az utánpótlás-műhely NBA-t is megjárt alapítójával, Dávid Kornéllal.

Majer Dániel Többek között a sportág népszerűsítése, az Alba Fehérvár és a magyar válogatott utánpótlásának biztosítása a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia célja, amelynek két éve már leány szakosztálya is van. Dávid Kornélt az U15-ös leánycsapat háromnapos székesfehérvári nemzetközi tornáján értük utol, és kérdeztük az általa alapított intézményről.

A DKKA népes játékostábora Fotó: facebook

A DKKA népes játékostábora  •  Fotó: facebook

A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia tizenhét évvel ezelőtt kezdte meg működését, mostanra pedig már több mint hatszáz fiatal kosárlabdázót és negyven edzőt foglalkoztat harminc csapatban, az U11-es korosztálytól felfelé. Két éve már leány szakág is működik, a gyengébbik nemet jelenleg százötvenen képviselik az akadémián. „Még az Egyesült Államokban kosárlabdáztam, mikor megfogalmazódott bennünk az akadémia ötlete. Ezer szállal kötődöm Székesfehérvárhoz, így természetes volt, hogy ide álmodjuk meg a központot. Rengetegen – többek között édesapám, az akkori menedzserem, a fehérvári klub és a város vezetése – dolgoztak azért, hogy beinduljon a projekt. Szerény körülmények között kezdtük, mostanra viszont rengeteget fejlődtünk” – nyilatkozta az alapító, Dávid Kornél.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint a számos, az NB I A csoportjában szereplő Alba Fehérvárban és a válogatottban bemutatkozó akadémista. Többek között az azóta Spanyolországban nemzetközi ismertségre szert tevő Hanga Ádámra is itt figyeltek fel. „A célunk a sportág népszerűsítése, szeretnénk, ha minél többen kezdenének kosárlabdázni, és összességében a fiatalság visszatalálna a sporthoz. A fiúknak például nagy motivációt jelenthet az élvonalban szereplő felnőttcsapat. Igyekszünk megfelelően összeegyeztetni a tanulást is a sporttal, a tizenöt-tizenhat éves kor ugyanis vízválasztót, ilyenkor kell eldönteni, hogy tanulás vagy kosárlabda, és bizony sokan inkább az előbbit választják.”

Dávid Kornél a tengerentúlon és a nagyvilágban szerzett tapasztalatait igyekszik kamatoztatni az akadémián is, és nem utolsó sorban a körülmények javításában. „Minden olyan segédeszközt beszereztünk, amelyet az Egyesült Államokban is használnak. Alkalmazunk orvost, rehabilitációs szakembert és pszichológust is. Ez az évekkel ezelőtti mostoha körülményekhez képest nagy előrelépés, és segít a gyerekeknek abban, hogy csak a kosárlabdára tudjanak koncentrálni.”

A többszörös magyar bajnok, a Chicago Bullsban is megforduló Dávid Kornél neve önmagában nagy vonzerőt jelent a fiataloknak. Az egykori klasszis az edzésekbe ma már ritkán kapcsolódik be. „Nem igazán fordul elő, de napi kapcsolatban állok a csapatokkal, a bázisunkon szoktam találkozni, beszélgetni a srácokkal, és a mostanihoz hasonló tornákra is igyekszem eljönni, ahogy az időm engedi. Az ügyvezető igazgatónkkal szintén naponta beszélek, szeretem tudni, hogy éppen mi a helyzet az edzőkkel és az egész szakmai stábbal.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS