Alonso magyarázkodhatott

Fernando Alonso (Fotó: Trienitz / XPB Images)

Fernando Alonso (Fotó: Trienitz / XPB Images)

Alaposan felkavarta az állóvizet Fernando Alonso körül Ron Dennis a szombaton megejtett sajtótájékoztatón tett kijelentésével. A McLaren-csoport ügyvezető igazgatója az időmérő edzés előtt beszélgetett a média képviselőivel, s egy, a spanyol jövőjére és a csapat versenyképességére vonatkozó kérdésre azt találta mondani, adott esetben elgondolkodna azon, hogy versenyzőjét egy év szabadságra engedje el.

Az Alonso számára igen rövidre sikerült kvalifikációt követően máris tudni lehetett, mi lesz az első kérdés, amit a spanyolnak szegeznek. A kétszeres világbajnok a tévéseknek nyilatkozva még értetlenül állt Dennis kijelentése előtt – aztán később a csapat motorhome-jában megejtett sajtótájékoztatón már „őrült ötletekről” beszélt, s bár elismerte, hogy hónapokkal ezelőtt fölvetődött az egyéves kihagyás lehetősége, leszögezte, versenyezni akar 2016-ban.

A sajtó számára azonban ez még nem jelentett egyértelmű megerősítést: az, hogy akar, ugyanis még nem jelent egyet azzal, hogy fog is. Éppen ezért Alonsónak vasárnap tovább kellett magyarázkodnia. „Száz százalék, hogy versenyezni fogok!” – jelentette ki. „A csapatban mindenki arra összpontosít, hogy a helyzetünk megváltozzon. A sajtótájékoztatón egyértelművé tettem, de most újra elmondom ezt. Ennek ellenére a következő hetekben valaki újra azt fogja majd írni, hogy semmi sem tisztázott. Ezen a héten Wokingba megyek üléspróbára, és szimulátorozni is fogok. Bizakodó vagyok, hogy előrébb fogunk lépni. Különösen az erőforrás terén várok nagy előrelépést.”

A futamot követően Dennis egyszerű félreértésnek nevezte a történteket. „Valaki megkérdezte tőlem, hogy elgondolkodnék-e azon, hogy Fernando szabadságot vegyen ki. Én pedig azt mondtam, meg lehetne fontolni. De azt is mondtam, hogy versenyezni fog” – magyarázkodott a brit. „Az újságírók egyszerűen figyelmen kívül hagyták, hogy a végén hozzátettem, Fernando és Jenson ül majd az autóinkban a következő évben. És így kelt szárnyra ez a történet.”

Az egyéves kihagyásról szóló kijelentések ugyanakkor többek számára is hihetőnek tűntek. Az Alonsót jól ismerő Mark Webber például nagyon is reális lépésnek tartotta ezt, s kijelentette, kollégájánál csak akkor mehet biztosra az ember, ha megadja számára, amit akar. „Ő egy időzített bomba. Ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretné, nyomást fog gyakorolni a csapatra, mert utál veszíteni. Adjanak neki két tesztnapot, és ha úgy fogja érezni, nem versenyképes az autója, szerintem ki fog hagyni egy évet” – nyilatkozta a BBC-nek.

Mark Webber és Fernando Alonso az abu-dzabi paddockban (Fotó: xpbimages.com)

Mark Webber és Fernando Alonso az abu-dzabi paddockban (Fotó: xpbimages.com)

Alonso így aztán barátja szavaira is reagálhatott – s igyekezett cáfolni is azokat. „Én nem hinném, hogy így lenne. Pontosan ismerem a helyzetet, és valóban bosszús voltam az év bizonyos versenyein, de mindig is higgadt maradtam és pozitív. És nemcsak idén, az elmúlt hét-nyolc évben is. Voltak drámai versenyek, veszítettünk el bajnoki címet stratégiai hiba miatt az utolsó futamon, de soha nem voltam bomba. Egyes versenyzők, akik megkapják a serlegüket a dobogón, sokkal inkább nevezhetőek időzített bombának” – védekezett Alonso.

Félreértések és magyarázatok ide vagy oda, mindezek után aligha lehet kétséges, mi lesz az első kérdés, amit nekiszegeznek majd a jövő téli első tesztnapot követően…

 

Forrás: www.telesport.hu – RSS