Alonso: Nem csoda, ha kikapcsolják az F1-et

F1

2016. március 3. csütörtök, 19:50

Szerző: Strommer Benjamin, Fotó: McLaren Honda

A spanyol kétszeres világbajnok véleménye az új időmérős rendszerről és a sport általános helyzetéről is lesújtó. Barátai példája mentén magyarázta el, miért nem nézőbarát a Formula-1.

A barcelonai tesztelés utolsó előtti napján több pilóta is szót emelt a Formula-1-ben uralkodó állapotok miatt. Fernando Alonso nem volt olyan finom, mint Lewis Hamilton: előbb az új időmérős rendszert kifogásolta, aztán kitért a komplett szabályrendszerre és sportág által sugallt kedvezőtlen összképre.

„Sajnálom a sportot, mert kívülről nem tűnik úgy, hogy rendben lenne, ha egy héten belül háromszor változtatják meg a kvalifikációs rendszert” – idézi az Autosport lap a spanyol pilótát. „Úgy teszünk, mintha változtatnánk, de semmi sem vált hivatalossá. Ha egy másik sportág vezetője lennék, meglepve nézném a Formula-1-et. Nem hiszem, hogy rendben van, túl sok a változtatás, a szabályok pedig túl komplexek a nézők számára.”

„Még az egykörös superpole-formátum is meglehetősen látványos volt” – tért ki egy korábbi időmérős rendszerre, amit jobbnak tart az újnál. „Mindenkinek kijutott egy kör megjelenés a tévében. Egyszerű, mert teljesítesz egy kört, későn fékezel, elhibázol egy kanyart és csak a 15. helyről indulhatsz. Ebben a körben van adrenalin is. Mindenesetre bárhogy döntenek, én vállalni fogom, ahogy az elmúlt 16 évben is tettem.”

Szerdán Charlie Whiting találkozót szervezett a pilóták számára, hogy kikérje véleményüket a változásokkal kapcsolatban – a most hangját hallató Alonso itt nem jelent meg. „Nem voltam ott a megbeszélésen, de mindennel, amit a társaim mondanak, teljes mértékben egyet fogok érteni. A véleményünk egybehangzó, egyszerűbb szabályokat akarunk.”

„A barátaim Spanyolországban harcokat akarnak látni a tévében, nagy autókat, nagy gumikkal, nagy zajjal, élvezni akarják a versenyt. Szeretik a többi sportot, de ami minket illet, csak MGU-H-t, MGU-K-t, töltést, szuperlágyat, használt gumik, kötelező gumit, közepest ismernek. Ilyen dolgokról szól, ezért nem meglepő, hogy inkább kikapcsolják a tévét” – tért ki arra, hogyan látja az átlagos néző a Formula-1-et.

Forrás: www.formula.hu – RSS