Anya és fia az olimpián

Sporttörténelmi pillanatnak lehetünk tanúi a riói olimpián, korábban ugyanis sosem fordult elő, hogy anya és fia egyazon játékokon induljon. Egészen mostanáig: a grúz sportlövő, Nino Szalukvadze és a 18 éves csemetéje, Cotne Macsavariani is fegyvert ragad Brazíliában.

UP-info A sportvilág számos érdekességeinek egyikét láthatjuk augusztusban a riói olimpián. Soha nem fordult elő korábban ugyanis, hogy anya és fia egyszerre versenyezzen a játékokon, így a grúz sportlövőpáros a történelemkönyvek lapjaira kerül.

sportlovok

Anya és fia történelmi páros lehet Rióban

Nino Szalukvadzének egyébként is helye lenne ott, hiszen a nyolcadik ötkarikás eseményére készül, az indulások számával második a német-olasz kajakos, Josefa Idem-Guerrini mögött. Bár az Olympstats gyűjtése szerint korábban hetvenszer fordult elő, hogy szülő és gyermeke egyszerre szerepeljen a sportvilág legnagyobb figyelemmel várt rendezvényén (56-szor apa-fia, 12-szer apa-lánya, kétszer anya-lánya), olyan még sosem történt, hogy anya és fia ugyanakkor álljon rajthoz.

Egészen mostanáig, hogy Szalukvadze 18 éves fia, Cotne Macsavariani is kivívta a részvétel jogát a játékokon.

„Nagyon örülök annak, hogy képviselhetem a grúz sportlövőket, de milliószor boldogabbá tesz, hogy a fiam megteheti ugyanezt” – osztotta meg örömét a világgal 47 éves édesanya, aki kezdetben szovjetként versenyzett, majd (ahogy a világtörténelem hozta) a Független Államok Közösségének színeiben, és 1996 óta végre igazi grúzként. Szöulban (1988) sportpisztolyban diadalmaskodott, Barcelonában (1992) ezüst-, Pekingben (2008) pedig bronzérmet szerzett légpisztoly 10 méteres számban.

A többszörös dobogós egyébként édesapjával, Vahtang Szalukvadzéval Tbilisziben épített fel mini lőteret, itt készülnek a válogatottak. A felmenő 85 éves kora miatt már nem vállalja az utat a brazil nagyvárosba, de örül, hogy valóra vált az álma, s egyszerre látja versenyezni a játékokon lányát és unokáját.

„Édesanyám azt mondta, hogy ugyan ő az én koromban már olimpiai aranyat nyert, akkor a Szovjetunióban jobbak voltak az edzésfeltételek, és ő több versenytapasztalattal bírt. Hozzátette, most nem vagyunk akkora luxusban, így jelenleg nincs semmiféle igény az eredményemről. Azt hiszem, az a célja, hogy megnyugtasson, és minimalizálja az idegességemet a versenyeken. Az olimpián az anyámat, az országomat és magamat fogom képviselni” – mondta a 18 éves Machavariani az AP-nek.

(Cikkünk alapját az Olympstats és az index szolgáltatta.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS