Az elitben maradni

Dániában, az A csoportos világbajnokságon szerepel a női juniorválogatott. Elsődleges cél a bennmaradás, de Palancsa Zoltán szövetségi edző az éremszerzést sem tartja elképzelhetetlennek.

Nagy-Pál Tamás A női juniorválogatott még az év legelején 9-2-re nyert Észtország ellen a finnországi B csoportos világbajnokság bronzmérkőzésén, amellyel eldőlt: történelmet írva részt vehet a korosztály „nagybetűs” vb-jén. A csapat tagjainak természetesen attól a pillanattól kezdve a márciusi torna lebeg a szeme előtt, amely most már karnyújtásnyira van, hiszen vasárnap kezdődik – Törökország helyett végül – Dániában. Valószínűleg úgy ítélte meg a nemzetközi szövetség, hogy az északi ország biztonságosabb, ezért helyszínt módosított.

Palancsa Dorottya

Palancsa Dorottya

A válogatott kapitánya, Palancsa Zoltán a januári siker óta hetente egyszer tudott együtt készülni a csapattal, a foglalkozásokról egyedül lánya, Dorottya hiányzott, akinek nagyon mozgalmasan teltek a hetei, hiszen címvédőként az olimpiai kvalifikációs felnőtt vegyespáros vb-re is készül. „Velünk volt azonban két hete Genfben, a korosztályos ranglistaversenyen, amelyet sikerült megnyernünk. Olyan ellenfeleink voltak, mint a szintén a vb-re készülő orosz és svéd válogatott, utóbbit kétszer legyőztük. Hazai csapatok ellen is sikerült nyernünk, pedig a svájci női utánpótlásról annyit érdemes tudni, hogy harminc csapat verseng a bajnokságban – éppen tízszer annyit, mint nálunk.”

A viadal egyik nagyon fontos tanulsága, hogy bár Dorottya nem készülhetett a lányokkal hétről hétre, Miklai Henriettával, Kalocsai Verával és Bíró Bernadettel is hatásosan sikerült csiszolni a technikát. Másrészt a lányok élőben is megtapasztalhatták: még a vb-favorit oroszoktól sem kell tartaniuk, hiszen már nagyon kicsi a különbség az elitválogatottak között. „Azt is kipróbálhattuk, hogyan játsszunk tartalékember nélkül. Joó Lindának ugyanis az ifjúságiakkal a prágai ORV-n lesz jelenése a vb-vel egy időben. Mivel ott sokkal többet játszhat, elengedjük. Így csak remélni tudjuk: mindenki egészséges lesz Dániában…”

Ahol a lebonyolítás a szokásos: a tíz csapat az alapszakaszban körmérkőzést játszik egymással, aztán az első négy az elődöntőben folytatja. „Szerencsénk van, mert a leginkább verhető törökökkel kezdünk. Szokhatjuk ellenük a jeget, és önbizalmat szerezhetünk. Utána már nem lesz könnyű meccsünk. Az elsődleges cél a bennmaradás, ahogy a kanadaiakon, a svájciakon és az oroszokon kívül az összes csapatnak. Ehhez az első hétben kell végeznünk. Ha jól időzítjük a formát, bármit el tudok képzelni. Akár a dobogót is…”

Talán mondani sem kell: az éremszerzés a szenzáció kategóriájába tartozna.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG. TARNBY, DÁNIA
A magyar csapat programja
Március 6., Magyarország–Törökország, Magyarország–Skócia
Március 7., Magyarország–Egyesült Államok
Március 8., Magyarország–Dél-Korea, Magyarország–Kanada
Március 9., Magyarország–Japán
Március 10., Magyarország–Oroszország, Magyarország–Svédország
Március 11., Magyarország–Svájc
Március 12., elődöntő
Március 13., bronzmérkőzés, döntő

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS