Az első versenynap

Két nappal az olimpia ünnepélyes megnyitója előtt – a hagyományoknak megfelelően – elkezdődik a labdarúgótorna. A férfiak mezőnyét 16, a nőkét 12 ország csapata alkotja, azok küzdenek a végső győzelemért, összesen 7 stadionban. A sort szerdán (ma) a nők nyitják, az első meccset – magyar idő szerint 18 órakor – Svédország és Dél-Afrika válogatottja játssza, amelyet a Brazília–Kína-összecsapás követ.

Majer Dániel  A riói nyári játékok hivatalos megnyitóját megelőző két napban, beindul a nagyüzem a futballtornán. A labdarúgás – a globális népszerűségéhez képest – soha nem tartozott az olimpiák legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményei közé, a sportágak egyike volt. A hőskorszak évtizedeiben nagyjából azonos rangja volt a két küzdelemsorozatnak, a vébék egyre növekvő mezőnye azonban nem fért el az ötkarikás eseményen. Ma már világ- vagy kontinentális bajnokságot nyerni nagyobb dicsőség. Annál is inkább, mert az olimpiákon gyakorlatilag utánpótlás-korosztály verseng.

Az Arancsapat születése - Puskás a dobogó tetején Helsinkiben Forrás: nemzetisport.hu

Az Aranycsapat születése – Puskás a dobogó tetején Helsinkiben  •  Forrás: nemzetisport.hu

Magyarország az 1996-os atlantai olimpia óta nem kvalifikálta magát, de még így is a második legsikeresebb országnak számít az érmei zömét a nők között szerző Egyesült Államok mögött. A magyar válogatott 1952-ben, Helsinkiben nyert először aranyat, akkor ragadt rá a máig előszeretettel használt aranycsapat jelző. Ezt a sikert az 1960-as római játékokkal kezdődően zsinórban négy érem követte, két arany, egy ezüst, egy bronz elosztásban. Az utolsó érem, a 72-es müncheni ezüst óta mindössze egyszer láthattunk magyar labdarúgókat olimpián, 1996-ban Atlantában Dunai Antal vezetésével a 16. helyig jutottak. Azért azt hozzá kell tenni, hogy míg a helsinki sikert teljes értékű válogatottként tartják számon a statisztikák, az 1960-tól 1972-ig tartó időszak csapata B válogatottnak, az atlantai csapat pedig U23-as válogatottnak minősül.

Na, de csöppenjünk vissza a jelenbe, és nézzük a riói játékok labdarúgótornáját! Ahogy azt már megszokhattuk, a férficsapatokban – három nevezhető túlkoros játékostól eltekintve – kizárólag 24 évnél fiatalabb, tehát 1993. január 1. után született futballisták alkothatják a keretet. A nőknél nincs megkötés.

Neymar, a labdarúgótorna kétségkívül legnagyobb sztárja Forrás: indianexpres..com

Neymar, a labdarúgótorna kétségkívül legnagyobb sztárja  •  Forrás: indianexpres..com

A korbéli eltéréseket az olimpiai selejtezőtornák kiválasztásában is könnyű tetten érni. Míg a hölgyeknél a külön erre a célra rendezett versenyek mellett a 2015-ös felnőtt-világbajnokságról és a 2014-es női Copa Americáról is lehetett kvalifikálni, addig a férfiaknál a tavalyi U21-es Európa-bajnokság, U20-as Dél-Amerika-bajnokság, U23-as Afrika-bajnokság és az idei U23-as Ázsia-bajnokság is szerepelt a repertoárban. A házigazda Brazília természetesen mindkét nemben automatikus résztvevőnek számít.

Akárcsak a 2014-es világbajnokságon, a férfiaknál ezúttal is a brazil válogatott lesz a figyelem középpontjában, nem csak azért, mert otthon játszik, hanem mert – bármilyen hihetetlenül is hangzik – még sosem nyert aranyérmet. Most sem készült túl jó előjelekkel, a felnőttválogatottnak a Copa Americán való leszereplése után menesztették az olimpiai csapatot is irányító Dungát, helyére – immár kizárólag az ötkarikás együttes élére – Rogério Micalét nevezték ki. Mindennek tetejébe még a csapat kapusa, a 38 éves Fernando Prass is megsérült, helyére egy másik túlkorost, a még válogatottság nélküli 28 éves Wevertont hívták be. A csapat legnagyobb sztárja, a Copát kihagyó Neymar viszont szerepel Rióban, rá mindenképp fegyverként tekinthetnek a hazaiak.

Hope Solo 200. válogatottságát ünnepli az Egyesült Államok mezében Rióban Forrás: musictimes.com

Hope Solo a 200. válogatottságát ünnepli az Egyesült Államok mezében Rióban  •  Forrás: musictimes.com

Érdekesség, hogy Kolumbia 24 év után kvailfikálta magát ismét, az Egyesült Államok pedig zsinórban másodszor maradt le a játékokról, ami az elmúlt ötven évben nem fordult elő.

Ott lesz viszont az amerikaiak női csapata, amely a legutóbbi három olimpia aranyérmeseként ezúttal is toronymagas esélyesnek számít. A szakértők szerint ennek ellenére az utóbbi időszak egyik legnyitottab női tornájának nézünk elébe, ugyanakkor az elmúlt 41 mérkőzéséből mindössze egyet elvesztő együttes ellenében továbbra sem okos dolog fogadni. Az amerikaiak győzelmükkel tovább írnák a rekordok könyvét, soha senkinek (férfi válogatottakat is beleértve) nem sikerült még világbajnoki győzelmet követően olimpiát nyerni.

Mindkét nem küzdelmeit hét, a 2014-es világbajnokságra épített vagy felújított stadionban rendezik. Rio de Janeiro mellett Sao Paulo, Belo Horizonte, Brasília, Salvador és Manaus arénája fogadja a csapatokat, a döntőknek a 75 ezer férőhelyes, riói Maracana stadion ad otthont.

A férfiaknál 4, a nőknél 3 csoportban játszanak a csapatok. Előbbieknél az első és második, utóbbiaknál az első és a két legjobb második helyezett jut a negyeddöntőbe. Rióban újítást is tesztel a FIFA, a labdarúgás történetében először alkalom nyílik majd negyedik cserére is, amennyiben hosszabbításra kerül sor.

A RIÓI OLIMPIA LABDARÚGÓTORNÁJÁNAK CSOPORTJAI
Férfiak
A csoport
1. Brazília
2. Dél-Afrika
3. Irak
4. Dánia
B csoport
1. Svédország
2. Kolumbia
3. Nigéria
4. Japán
C csoport
1. Fidszi-szigetek
2. Dél-Korea
3. Mexikó
4. Németország
D csoport
1. Honduras
2. Algéria
3. Portugália
4. Argentína
Nők
E csoport
1. Brazília
2. Kína
3. Svédország
4. Dél-Afrika
F csoport
1. Kanada
2. Ausztrália
3. Zimbabwe
4. Németország
G csoport
1. Egyesült Államok
2. Új-Zéland
3. Franciaország
4. Kolumbia

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS