Berki Krisztián tíz éve lett Londonban olimpiai bajnok

Tíz éve már, hogy 2012. augusztus 5-én Berki Krisztián egy hibátlan gyakorlattal felért a csúcsra lólengésben a londoni olimpián. Az ötkarikás bajnok korábbi klasszis tornász, aki visszavonulása óta a hazai szövetség sportigazgatójaként tevékenykedik, örömmel nosztalgiázott a londoni aranyérem tizedik évfordulója alkalmából.

A győztes gyakorlat közben (fotó:jochapress)

– Igazából édesapám a családban a nagy nosztalgiás, de persze amikor a közösségi média feldobja az emlékeket, nekem is megdobban a szívem, elöntenek azok az érzések, amiket Londontól kaptam. Azért persze elég sokszor előjönnek ezek a sztorik, amikor például iskolákban, gyerekeknek tartok élménybeszámolót, de például nyáron Olaszországban futottunk össze egy magyar családdal és szintén Londonról nosztalgiáztunk – mesélte lapunknak a 37 éves Berki.

A tavaly februárban visszavonult kiválóság elárulta, a legfontosabb érmeit megtartotta, de a relikviái többségét szülei állították ki otthonukban.

Nem nézegetem minden nap a londoni aranyamat, kiemelt helyen semmilyen medál nincs nálunk a lakásban. Számomra ezeknek eszmei értéke van, nem szívesen hagyom szem előtt. Az olimpiai arany egy szekrényben pihen, eléggé eldugott helyen, akkor veszem csak elő, ha ismerősök kíváncsiak rá. A debreceni Európa-bajnoki aranyérem egyébként talán az, amely a legközelebb áll a szívemhez, hiszen onnan indult a karrierem, hazai közönség előtt nyertem, és 3000 magyar énekelte nekem a himnuszt – tette hozzá Berki.

Azért persze, felejthetetlen emlékek fűzik Londonhoz is, ahol szinte a padlóról felállva diadalmaskodott.

Kaptam jót és rosszat is a pályafutásom során, de mindig fel tudtam állni. A selejtezőben hibáztam, majdnem leestem a szerről. Rezgett a léc, nem voltam benne száz százalékig biztos, hogy ott leszek a döntőben, de úgy voltam vele, ha sikerül, összekapom magam, és be kell lépnem ezen a kapun, ami kinyílt előttem. Nagyon boldog voltam, nem csak az aranyérem miatt, hanem, hogy ilyen téthelyzetben, Londonban, egy angol versenyzővel szemben is meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, hihetetlen élmény volt – tekintett vissza a londoni viadalra az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

Berki lánya, a nyolc éves Lia természetesen kipróbálta édesapja szeretett sportágát, ő azonban nem tornászként fog kiteljesedni. A büszke apuka azonban emiatt cseppet sem bánkódik.

(blikk.hu)

Post Views: 31