Boldog születésnapot, Ildikó!

Barna Ildikóval meglehetősen ritkán lehet találkozni. Jómagam korábban 1997-ben, Giessenben futottam össze vele, ahol az azóta már bezárásra ítélt Elektromos férfi kézilabda együttese Európa Kupa mérkőzést játszott. Azután 2019 őszén, a Vasas kézilabda csarnokának avatóján tűnt fel, ahol néhány szót váltottunk. Ildikó ma ünnepli 59. születésnapját – a jochapress ez alkalommal utolérte és gratulált neki.

Barna Ildikó

– Köszönöm szépen – reagált Ildikó, akivel annak idején, még Vasas játékosként, civilben is sokszor beszélgettünk. – Amikor otthon játszottam, sok éven át az NDK-beli nőnapi tornának az idejére esett a születésnapom – mindig együtt ünnepeltem a lányokkal. Bizony rohan az idő, lassan már a kézilabdázás befejezésén is gondolkodom. Előtte azért még van legalább négy-öt évre szóló tervem, amit szeretnék sikerrel végigvinni.

– Ildikó 1974-ben került a Vasasba és ott egészen 1988-ig kitartott.

– Belenőttem a felnőtt együttesbe – folytatta a 180 centiméterre nőtt, balkezes átlövő. – Jól éreztem magamat a piros-kékeknél és az sem izgatott, hogy a világklasszis Gódorné Nagy Marianna mögött csak epizód szerepek jutottak nekem, illetve igen gyakran a jobbszélen kellett „ügyeskednem”. Közben tagja lehettem az 1980-as, moszkvai olimpián a 4. helyezett magyar válogatottnak, az 1982-ben BEK-győztes Vasas együttesének és ugyanabban az évben ezüstérmet vehettem át a budapesti világbajnoki döntőt követően.

– A Vasassal tízszeres bajnok lett, majd1988-ban vége szakadt ennek a sorozatnak.

– Akkor már lassan kezdték kiengedni a sportolókat, ha azok szerződést kaptak. Engem a Bayer Leverkusentől kerestek meg, ahol három szezont tölthettem el. Közben nem akartam lemondani a magyar válogatottságot sem, így háromszor is hazarepültem felkészülési tornákra.

– Negyedszerre viszont már nem jött…

– Igen, mert az előző három alkalommal is én fizettem a repülőjegyemet, s a szövetségben hallani sem akartak arról, hogy támogassák a hazautazásaimat. Ezért szakadt félbe az együttműködésünk, így maradtam le további válogatott mérkőzésekről.

– Maradt tehát a 196 fellépés a piros-fehér-zöld mezben, s onnan kezdve már csak a németországi lehetőségeire koncentrált.

– 1991-ben Mindenbe kerültem, ahol három évig az U-kerettel foglalkoztam. Baunatal és Herzfeld állomáshelyeimet követően 2000-ben a német szövetség (DHB) szerződtetett az utánpótlás válogatott mellé, majd utóbb Ekke Hoffmann szövetségi kapitány jobbkeze lehettem. 2007-ben Bensheimbe szerződtem, ahol az utánpótlás nevelésére a legjobb lehetőségeket kaptam. Trierben és Koblenzben is két-két év jutott nekem, majd 2014-ban kerültem Dortmundba.

– Mi jellemezte a német csapatoknál végzett munkáját?

– Mivel több együttest is sikerült a másodvonalból az élmezőnybe felvinnem, ezért egy idő után erről lettem ismert. A Dortmund is ezért kínált szerződést – az első évben velük is felkerültem a Bundesligába, ahol a kö vetkező négy évben a 7., 6., 8. és 4 helyeket szereztük meg. Érdekes módon a legjobb helyezés elérése után nem kínáltak további szerződést…

– A 2019/20-as idényt így kihagyta. Mihez kezd ez év őszén?

– Más irányt szeretnék szabni pályafutásomnak. Hessenben és környékén a tartományi szövetség támogatásával egy olyan utánpótlás centrumot szeretnénk kialakítani, amelyben három egyesület és négy iskola együttműködése is körvonalazódik. A feltételeknek a nyár végére kell összeállniuk ahhoz, hogy elkezdhessük ezt a középtávra tervezett munkát, amelybe a Melsungen is jelezte bekapcsolódási szándékát.

– Kemény szervezéssel teli hónapok következnek, miközben itthon is zajlik az élet.

– Figyelem a hazai történéseket, elsősorban persze most az e hónapban esedékes olimpiai kvalifikációs torát várom. Szerintem most sokkal jobb fizikai állapotban léphet majd pályára Elek Gábor és Danyi Gábor együttese, mint a sorsdöntő román-magyar találkozón, s ez sokat jelenthet.

– A napokban számos német kiválóság Magyarországra szerződését is bejelentették. Mit szól a Ferencváros igazolásaihoz?

– Bölk nagy erősítés lehet a Fradinak, miként a jól megtermett beálló Behnke is. Stolle jobboldali átlövőként tehet majd sokat a Ferencvárosért. Meggyőződésem, hogy velük megerősödve sokkal eredményesebb lesz majd a Fradi.

(jochapress / Jocha Károly)