Botrányos ítéletek napja

Tar Sándor és Oláh Gergely győzött a kołobrzegi ifjúsági Európa-bajnokság harmadik napján, így mindketten már a nyolc között folytathatják. Kóczé Artúr és Kozák László viszont kiesett. Botrányos bírói ítéletek tarkították a kontinensviadalt hétfőn.

Nagy-Pál Tamás „Mozgalmas napunk volt” – fújt nagyot Füzesy Zoltán szövetségi edző a Lengyelországban zajló ifjúsági Európa-bajnokság harmadik napjának végén. Volt miről mesélnie, ugyanis négy magyar fiú is szorítóba lépett a nyolcaddöntőben.
Azon kívül érdekes közjátékok tarkították a viadalt.

Kozák László

Kozák nem feltétlenül érdemelt vereséget

Mindez a bíróknak volt köszönhető, akik össze-vissza pontoztak. Az egyik esetben majdnem tettlegességig fajultak az események, amikor az azeri edző nyilvánvaló igazságtalanságot nem tudott elviselni. Pattanásig feszült a helyzet, szerencsére a szakembernek még sikerült időben megnyugodnia és belátnia: igazság ide vagy oda, a viselkedéssel többszörösen is árt a tanítványának – mind a mutatott példa, mind a következmények miatt.

Füzesy ilyen messzire természetesen nem ment, de a „sporik” összevissza ítéleteit ő is felháborítónak tartja. A magyar csapatból Kozák László (69 kg) mérkőzése verte ki a biztosítékot. „Szerintem simán legyőzte az ukrán Andrij Tereheriát. A pontozók azonban másképp látták. A vezetőbíró egyszer sem szólt rá az ellenfélre, amikor fogta a fiúnk fejét. Hiába kiabáltunk, hogy figyelmeztesse, még minket teremtett le. Ez az irány nagyon rossz, a boksz halálához vezethet. Ilyen gyenge bíráskodással még nem nagyon találkoztam.”

Ennél talán egy fokkal elviselhetőbb volt Kóczé Artúr (91) veresége, ugyanis simán kapott ki a grúz Nikoloz Begadzétól – legalább nem volt min vitatkozni.

Tar Sándor (56) éppen ezen a napon töltötte be 18. életévét. Az a kívánsága nem jött be, hogy nagykorúságát könnyű ellenfél ellen ünnepelje: az ír Francis Patrik Cleary személyében a junior Európa-bajnokon keresztül vezetett az útja a negyeddöntőbe. Jól haladt rajta: a második menetben kétszer is számolni kellett ellenfelére, mindkétszer nagyon komolyan megütötte, de a harmadik felvonásban is sikerült megrendítenie. Nem volt kérdés a magyar fiú győzelme, a 2-1-es arány ugyanakkor kimondottan meglepő volt.

„Most képzelje el: azok után, hogy a második menetet alapból 10-7-re kellett Sanyinak adni, az egyik bíró nem őt hozta ki győztesnek. Ilyen van? Holnap tudom meg, hogy melyik pontozó látta így. Elbeszélgetek vele.”

Tar Sándor

Tar keze a magasban

Tart ugyanakkor nem érdekelték a körülmények, csak a továbbjutással foglalkozott. „A srác múltja nem tántorított el abban a hitemben, hogy meg tudom verni. Sikerült, így már a nyolc között vagyok. Grúzzal találkozom a következő körben, akit szintén szeretnék megverni” – értékelt a közösségi oldalán.

Oláh Gergely (+91) szállította a nap második magyar sikerét. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a skót Mitchell Barton jó fejjel volt magasabb nála. „Geri jól küzdött, már az első másodpercekben komolyan megcsapta ellenfelét, amivel megadta az alaphangot. Végig irányított, megérdemelten jutott a negyeddöntőbe.”

Ahol már ott van Kovács Richárd (60) és Kontrecz Márk (64) is, s kedden már az elődöntőért lép a szorítóba, vagyis a tét nem más, mint a biztos érem.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS