Bravúrral negyeddöntőben a magyar férfi asztalitenisz-válogatott

A magyar férfi válogatott 3-2-re legyőzte az esélyesebb angolokat a malmői asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon, ezzel bejutott a negyeddöntőbe.

Szudi Ádám
Szudi Ádám. Fotó: Other Agency

Az együttes egyben kvalifikálta magát a jövő februári, dél-koreai csapat világbajnokságra

A csütörtöki mérkőzés magyar szempontból remekül kezdődött, Szudi Ádám ugyanis az asztalnál eltüntette a világranglistán meglévő különbséget: nagyszerűen játszott és az ITTF rangsorának 275. helyezettjeként három, viszonylag sima játszmában legyőzte a 89. helyen álló Paul Drinkhallt.   

Következett a két éljátékos, Majoros Bence (115.) és Liam Pitchford (34.) csatája, amely ugyancsak jól indult, de aztán az elvesztett első szettet követően az ellenfél átvette az irányítást, s végül magabiztosan nyerve egyenlített. 

A magyarok harmadik számú játékosa, Lakatos Tamás (321.) eddig mindkét mérkőzését hozta az Eb-n, és ez a sorozat a mostanában divatos szögletes ütővel játszó Tom Jarvis (159.) ellen sem szakadt meg. Bár a szetteken belül szoros volt az állás, Lakatos összeségében magabiztosan győzött négy játszmában.

A továbbjutás kiharcolásához így egy újabb bravúrra lett volna szükség Szuditól, s a Pitchford elleni meccs első játszmája után úgy tűnt, ez ismét össze is jöhet. Ezután azonban az ellenfél fordított, és hiába kért időt a negyedik szett közepén Muskó Péter szövetségi kapitány, összességében egyenlített is.

Így Majoros és Drinkhall összecsapása döntött arról, hogy melyik csapat folytathatja a negyeddöntőben. Az első játszma után Majorosnak sikerült fordítania, de a meccs és így az egész párharc végül döntő szettbe torkollott. Ebben végig Majoros vezetett, 10-5-nél mérkőzéslabdákhoz jutott, majd egy időkérést követően a harmadikat értékesítette, továbbjuttatva ezzel csapatát a negyeddöntőbe.

A magyarokra a házigazda svédek és az osztrákok esti nyolcaddöntőjének továbbjutója vár pénteken a nyolc között.

A svédországi viadalra a kontinens 24-24 legjobb együttese jutott ki, mindkét nemnél nyolc háromcsapatos csoportot alakítottak ki, ezekből az első két-két gárda lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba, a 16 közé.

A vasárnapig tartó torna a jövő februári, dél-koreai csapat vb-re kvalifikáló kontinentális verseny: a negyeddöntősök automatikusan kijutnak, további négy hely pedig azoknak a nyolcaddöntős csapatoknak jut, amelyek a legjobb pozíciót foglalják majd el az októberi világranglistán.

A malmői Eb győztese kvótát szerez a párizsi olimpiára.

Asztalitenisz csapat Európa-bajnokság

Nyolcaddöntő:

Magyarország-Anglia 3-2 

Szudi Ádám-Paul Drinkhall 3-0 (5, 10, 9)
Majoros Bence-Liam Pitchford 1-3 (9, -8, -6, -4)
Lakatos Tamás-Tom Jarvis 3-1 (8, 9, -6, 9) 
Szudi-Pitchford 1-3 (9, -9, -6, -6)
Majoros-Drinkhall 3-2 (-9, 6, 9, -5, 7)

(MTI)

Nyolcaddöntős a magyar férfi asztalitenisz-válogatott is

Post Views: 4

JochaPress