Vasas Mihály kilencven éves

90 éve ezen a napon született Vasas Mihály, a második legidősebb magyar válogatott játékos.

Vasas Mihály
Vasas Mihály. Fotó: Földi Imre

Összesen 197 bajnoki mérkőzésen 64 gólt szerzett az SBTC színeiben. 1958-ban 2 alkalommal szerepelt a válogatottban és egy-egy gólt szerzett Jugoszlávia, valamint Románia ellen.

Tagja volt a svédországi világbajnokságon részt vevő csapatnak, de nem lépett pályára.

1961-ben az MTK-hoz igazolt. Itt VVK elődöntős 1962-ben, KEK döntős 1964-ben. A KEK negyeddöntőjében Vasas Mihály büntetőt értékesített a Fenerbahce ellen.

A hazai pályán 2-0-ra megnyert találkozó után az MTK 3-1-re kapott ki Isztambulban. Mindkét találkozón gólt szerzett Bödör László (ő a legidősebb válogatott labdarúgónk).

12 nappal később Rómában ismét pályára lépett egymás ellen a Fener és az MTK, mindössze 700 néző előtt a 86. percben Kuti István szerzett győztes gólt.

Az MTK az elődöntő első felvonásán 3-0-ra kikapott Glasgow-ban, a Népstadionban megrendezett visszavágón 1-0-ás első félidő után Vasas Mihály értékesített egy büntetőt, majd a 62. percben Sándor Károly szerezte a mieink harmadik találatát.

Az újabb újrajátszástól Kuti István mentette meg az MTK-t, aki a 82. percben duplázott és egyben továbbjutást érő gólt szerzett.

A KEK döntőjét 1964. május 13-án rendezték a brüsszeli Heysel-stadionban, a találkozó első gólját Sándor Károly szerezte, ám a Sporting CP még az első félidőben fordított. A 73. percben Kuti egyenlített ki, majd két perccel később Sándor Károly révén már az MTK vezetett 3-2-re.

A 80. percben Figueiredo kiegyenlített (3-3). A hosszabbításban nem esett újabb találat, így a döntőt két nappal később, már az antwerpeni Bosuil-stadionban újrajátszották.

Érdekesség, hogy míg a brüsszeli mérkőzésen csak 3208 néző volt, addig az antwerpeni találkozón már 13 924-en voltak a lelátón.

A 20. percben Morais vette be Kovalik Ferenc kapuját, a Sporting CP ezzel a találattal lett kupagyőztes.

Vasas Mihály mindkét döntőben végig a pályán volt.

„Az 1964-es megismételt KEK-döntőben a portugál Sportingtól szögletrúgásból esett góllal egy nullára kaptunk ki. Szegény Kovalik Feri szólt a beívelésnél, hogy az övé, aztán alászaladt a labdának. Az viszont szép emlék, hogy a KEK-finálé ötvenedik évfordulóján Danszky Józseffel, Jenei Istvánnal, Bödörrel és Laczkó Mihállyal ott lehettem a megismételt döntő helyszínén Antwerpenben.”

via „Rakkolós pali voltam” – Vasas Mihály 90 éves

A KEK gólkirálya Mascarenhas (Sporting CP) lett 12 találattal.

Post Views: 1

JochaPress