Címvédő nélküli Eb

A címvédő Spanyolország nem élte túl az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjét, ugyanakkor eljutott a németországi döntőbe az angolok U17-es aranyérmes korosztálya. A szerbek 6500 szurkoló buzdítása mellett sem tudták kivívni a továbbjutásra a franciák ellen, míg a törökök közel voltak a futballtörténelem egyik legnagyobb fordításához…

Nagy-Pál Tamás Már hozzászokhattunk, hogy az U19-es Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörét, amelyen a kontinens 28 legjobb csapata küzd meg a kvalifikációért, a magyar válogatott nélkül rendezik. Honfitársaink utoljára 2012-ben szerepeltek a minden évben megrendezett selejtező ezen szakaszában, igaz, 2014-ben azért nem, mert házigazdái voltunk a kontinenstornának.

Anglia

Az angolok kiejtették a spanyolokat

Tavaly ősszel is az első szakasz jelentette a végállomást, az akkor még Sören Osterland szövetségi edző vezette gárda Horvátország és Montenegró mögött végzett négy ponttal a továbbjutást nem érő harmadik helyen. A montenegróiak például 3-0-ra kalapálták el a fiúkat, pedig az elitkör választ adott rá, hogy finoman szólva sem tartoznak az európai krémbe. Úgy végeztek a csoportban Franciaország, Dánia és Szerbia mögött, hogy nulla pontot szereztek, két gólt rúgtak és tucatnyit kaptak…

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a montenegróiak az egyik legnehezebb kvartettbe kerültek. A szerbek például U20-as világbajnokként nem tudták kivívni a továbbjutást (így az is eldőlt, hogy nem védhetik meg címüket, hiszen a kontinenstornán lehet kvalifikációt szerezni). Mindez az utolsó fordulóban vált biztossá: hiába segítette a hazai pályán játszó Szerbiát 6500(!) szurkoló, a gallok 1-0-ra nyertek, és hibátlan mérleggel nyerték meg a csoportot, még gólt sem kaptak. A győztes találatot az a Kylian Mbappé jegyezte, aki már az Európa-ligában is pályára lépett a Monaco színeiben.

A horvátok ellen 1-1-et játszott ősszel a magyar alakulat, ami nem is annyira rossz eredmény, ha azt nézzük, hogy déli szomszédaink hibátlanul, 9-0-s gólkülönbséggel végeztek az 5. csoport első helyén Belgium, Skócia és Bulgária előtt. Az utolsó fordulóban a továbbjutásért rendezett ki-ki meccsen 4-0-ra ütötték ki a belgákat. A nyolcas döntő összes résztvevője közül a horvátok bírnak a legkevesebb tapasztalattal, hiszen korábban mindössze három alkalommal jártak U19-es Eb-n.

Előre lehetett tudni, hogy az 1. csoportban komoly favorittól kell elbúcsúzni. Angliának ugyanis éppen az a korosztálya nyerte meg két éve az U17-es Eb-t, a spanyolok pedig címvédőként kezdték meg a selejtezőt. Az ibériaiaknak döntetlen is elég lett volna az utolsó fordulóban a szigetországiak ellen, helyette 2-0-ra kikaptak. Az első gólt az a Joshua Onomah szerezte, aki már négyszer pályára lépett a Tottenham színeiben a Premier League-ben. Anglia ezzel lehetőséget kapott arra, hogy a futballtörténelem első csapataként ugyanazzal a korosztállyal U17-es és U19-es Eb-t nyerjen.

Hihetetlen izgalmak közepette nyerték meg az olaszok a 2. csoportot, hiszen csak jobb gólkülönbségükkel előzték meg a törököket. A csoportdöntőnek beillő találkozó a 88. percben eldőlni látszott, hiszen kétgólos előnybe került Olaszország. Csakhogy Törökország két perc alatt egyenlített, de arra már nem maradt ideje, hogy a továbbjutást érő harmadik gólt is megszerezze, ami kétségkívül a futballtörténelem egyik legnagyobb fordítása lett volna.

Mintha csak területi alapon osztották volna be a csoportot – pedig nem –, Ausztria Szlovákiával, Csehországgal és Romániával került össze, és nyert nagyon magabiztosan. A sógorok mindhárom mérkőzésükön legalább kétgólos győzelmet arattak, a románokat 4-0-ra ütötték ki. Dominik Prokop duplázott azon a találkozón, és összesen négy találattal az elitkör legeredményesebb játékosa lett.

Előzetesen mindenki azt várta, hogy a hollandok könnyen nyerik a 4. csoportot Észak-Írország, Ukrajna és Lengyelország előtt. Ehhez képest négy gólt szereztek mindössze, és az utolsó fordulóban a lengyelek elleni gól nélküli döntetlennel harcolták ki a továbbjutást. Az oranjéből mindenképp meg kell említeni azt a Steven Bergwijnt, aki nem véletlenül volt a csapat vezére, hiszen már jegyzett gólpasszt a felnőtt Bajnokok Ligájában is.

Portugáliának sem sikerült magabiztosan a továbbjutás, ráadásul nem az oroszokkal és a svédekkel voltak nagy harcban – bár előbbivel csak döntetlenre végeztek –, ahogy azt mindenki várta volna, hanem Szlovéniával. A szlovénok kétpontos előnnyel várták a csoportdöntőt, de 3-1-es vereséget szenvedtek.

A kontinenstornát júliusban rendezik Németországban, vagyis a házigazda is igen komoly favoritnak számít az Eb-győzelemre.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A résztvevők: Anglia, Ausztria, Olaszország, Hollandia, Horvátország, Portugália, Franciaország, Németország

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS