Egymilliárd: Termelnek a szupertraffik!

Autó

2016. május 18. szerda, 20:44

Bő egy hónap alatt közel egymilliárd forintnyi bírságot szabtak ki az április eleje óta élesben működő VÉDA-rendszer kamerái által készített képek alapján – naponta egymillió autót ellenőriznek.

Megközelítheti az egymilliárd forintot az április óta élesben működő szupertraffipaxok képei nyomán kiszabott bírság – számolt be róla a Világgazdaság kedden.

A VÉDA országos közlekedés-ellenőrző rendszer 365 fix kameráját 134 balesetveszélyes útra telepítették. A kamerák egy hónap alatt 29 ezer gyorshajtást rögzítettek, 116 esetben a biztonsági öv be nem csatolása miatt szabnak ki bírságot, 68 autós az autópályák leállósávjában haladt, 27 pedig piroson hajtott át – értesült a lap az Országos Rendőr-főkapitányság illetékeseitől.

veda_3

A VÉDA üzembe helyezése elősegítheti azt az Európai Unió által kitűzött célt, hogy négy éven belül a közúti balesetekben elhunytak száma a 2010-es adatokhoz képest a felére essen vissza, a század derekára pedig a halálos áldozatok száma a nullához közelítsen.

A fix traffipaxok naponta egymillió autót ellenőriznek, ehhez képest az egy hónap alatt rögzített szabályszegések száma kisebb volt annál, mint amire a rendőrség számított. A szabálysértések miatt az eljárások folyamatban vannak, ezért nincs még pontos adat arról, hogy mekkorára rúg a bírságok összege.

Forrás: www.formula.hu – RSS