EURO-2016 – Testvérek és honfitársak egymás ellen a svájci-albán meccsen

Különleges érzésekkel várhatja Svájc és Albánia válogatottja a két csapat bemutatkozó mérkőzését a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, szombat délután Lens-ban ugyanis testvérek és honfitársak csapnak majd össze egymással.
The trophy of the Euro 2016 is seen before the UEFA Euro 2016 qualifying draw in Nice

A két ország futballja rengeteget köszönhet egymásnak, s tulajdonképpen közösen jutottak el oda, hogy Svájc nemzeti csapata komoly célokkal érkezett az Eb-re, Albánia pedig története első nagy tornáján szerepelhet.
A közös múlt az 1990-es évek délszláv háborújáig nyúlik vissza, amikor Svájc több tízezer koszovói albán menekültet fogadott be. Ezt követően a már ott született, második generációs albán fiatalok bekerültek a 2000-es évek elején modernizált helyi utánpótlás-képzésbe. A világszínvonalú futballiskolából számtalan tehetség került ki, s az albán nemzetiségű játékosok meghatározó tagjai lettek a folyamatosan egyre magasabb szintre kerülő svájci válogatottnak. Ugyanakkor többen közülük Albánia nemzeti együttesét választották, s az Eb-re jutással az ország történetének legnagyobb futballsikerét érték el tavaly ősszel.
A svájciak mostani, 23-as Eb-keretében hat olyan labdarúgó van, aki szerepelhetne az albánoknál, míg a másik oldalról kilencen akár svájci mezben is kifuthatnának szombaton a lens-i Bollaert-Delelis Stadion gyepére. Mindkét válogatottban lesznek olyan játékosok, akik három – az albán, a svájci és a koszovói – nemzet színeiben is szerepeltek már.
A legkülönlegesebb találkozás mindenképpen a bázeli születésű Xhaka-testvéreké lehet, ugyanis a 23 éves Granit a svájci csapat egyik legjobbja, míg két évvel idősebb bátyja, az elmúlt időszakban sérülésekkel bajlódott Taulant az albán gárdában szerepel.
“Szomorúak lettünk volna, ha nem jut ki mindkét csapat. Egyik fiam Svájccal, a másik Albániával, ez tökéletes képet mutat a családunkról” – mondta Ragip Xhaka, a két futballista édesapja.
A találkozó esélyesei egyértelműen a svájciak, akiktől a szakemberek biztos továbbjutást várnak a csoportból.
A A csoport 1. fordulójának programja:
péntek:
Franciaország-Románia, Saint-Denis 21.00
szombat:
Albánia-Svájc, Lens 15.00