Felnőtt sumo Eb: Döntő nélkül, de hat bronzéremmel zárt a magyar válogatott

Tipikusan kétféle értékelést kaphat a magyar felnőtt sumo válogatott, amelynek tagjai a lengyelországi Krotoszynban egyéni Európa-bajnoki küzdelmekben vettek részt. Ha azt tekintjük az elemzés alapőjául, hogy hány magyar vívhatott döntöt Európa-bajnoki aranyéremért, akkor az „egy sem” válasz nem ad egyértelmű okot az örömre. Ha viszont azt nézzük, kik szerepeltek jól, akkor a begyűjtött hat bronzérem igenis ad okot a jókedvre, a derűs optimizmusra a jövőt illetően.

Buzás Patrik magyar rangadót nyert Pap Arnold ellenében

Részletes eredmények:

Női 55 kg. Márai Csenge a Lengyel Duwerrel kezdett. Egy forgásból a lengyel ért a földre előbb, így Csenge nyert. A második meccsen az ukrán Tittel csapott össze. Az ukrán kiléptette. Csenge lerántotta lengyel ellenfelét, így az ő nyakába került a bronzérem.

Ivancsics Babita a másik ágon szintén lengyellel(Warchol) kezdett. Összekapaszkodást követően hosszű küzdelem után fel tudta emelni a lengyelt, és kisétált vele a körből. Ezzel nyert. Ukránnal folytatta a versenyt. Ebben a súlycsoportban Babita is elvesztette az ukrán elleni mérkőzését. Ezt követően Babita a bronzért lengyel ellenféllel találta magát szembe. Gyönyörű felrúgással fldre küldte ellenfelét, de sajnos miközben földre kerültek az ő keze ért le először, így veszített. 5. helyen zárta az EB-t

Női 60 kg. Baljer Kitti az észt Kikkassal kezdett. Kitti kiemelte az észt egy lábát, és kiléptette a dohyoból. Az első meccs behúzva. Az ukrán (Bordinskykh) következett. Belső gánccsal nyert az ukrán. A bronzmérkőzésen Kitti egy szép egylábkiemeléssel tudott nyerni. 3. lett.

Rónáné Kalmár Piroska a norvég Isaksennel kezdett. A norvég gánccsal nyert. Sajnos Piroska a legyel lány ellen sem tudott nyerni. 9. helyen végzett.

Férfi 70 kg. Berta Mike a német Grauval kezdett. Nyert Mike egy szépen előkészített lerántással. A következő ellenfél a lengyel Deborowski. Ebből a kűzdelemből a lengyel került ki győztesen. A norvég Bjoergen ellen gyors indulást követően kiléptetéssel győzött.  A bronzmérkőzésen ukrán ellenféllel (Kotiuzhytsky) kellett megküzdeni. Mike gyorsabb volt az ukránnál, kiléptette azt. 3. helyen zárt.

Férfi 85 kg. Buzás Patriknak nagyon fontos ez a verseny a Küzdősportok Világjátéka előtt. Buzás Patrik norvég (Moen) ellenféllel kezdett. Patrik nyert. Mawasi húzással kibillentette ellenfelét, aki a hátára érkezett. Következett az izraeli Keshet. Patrik jól indult, nyerő helyzetet alakított ki, de hibázott és a leérkezésnél annak ellenére, hogy ő dobott az ő testrésze ért le előbb. Ezt a meccset elveszítette. Következett egy lengyel. Patrik az ellenfelének a hóna alá dugta a fejét, majd megfogta az egy lábát. Így ellenfele kiesett a dohyoból. A bronéremért egy nagyon erős ukrán jött szembe. Patrik befordult egy külső gánccsra, de közben kilépett. 5. helyen végzett.

Márai Kende lengyel (Mrowinski) ellenfelet kapott ugyanebben a súlycsoportban. Összekapaszkodtak, de a fogáskeresésnél leért a keze, így elveszítette a mérkőzést. Kende versenye itt befejeződött, mert a lengyel később kikapott. 9. helyen végzett.

Baljer Roxána 65 kg. 5.helyen végzett.

Férfi 92 kg-ban Zsivnovszky Péter bolgár (Ivanov) versenyzővel indította a versenyt. Kikapott, kiesett.

Kovács Gergő szintén itt a ukránnal (Primachenko)kezdett. Vesztett, ezzel neki is véget ért az Eb.

100 kg. Végh Richárd erőnyerőként kezdett. Majd az első meccs egy norvég birkózó ellen jött. Taktikusan kezdett, majd az első lehetőségnél a mawasinál fogva felemelte ellenfelét és kisétált vele. Nyert. Az elődöntőt elveszítette az ukrán ellenfelével szemben. Jó helyzetbe került az ukrán a legelején, és a viszonylag hosszú küzdelem végére sem tudott Ricsi változtatni a helyzeten. A bronzért lengyel birkózót vert, így a 3. helyen végzett.

Ugyanitt Szilágyi Erik lengyel (Luto) ellenféllel kezdett. A nagy mérkőzés végén az ő testrésze ért le előbb. Így elveszítette a mérkőzést. Később ellenfele kikapott, így Szilágyi nem versenyezhetett tovább a vigazságon.

115 kg. Molnár Tamás lengyellel (Konig) állt szemben az első meccsén. Sajnos elkapkodta az indulást, és leért a keze mely vesztes mérkőzést jelentett. A visszamérkőzésnél egy izraelit vert. Német ellenfél következett akit a hátára fektetett. Tamás hatalmasat dobva szerezte meg a bronzérmet.

Ugyanitt Laczkó Benedek Nagy Britanniából érkezett (Sonny) birkózóval kezdett. Könnyedén verte ellenfelét. A második meccsén a Világjátékok győztes ukrán Daiauritól kikapott. Norvég ellenfél következett, akit felemelt és kivitt a körön kívülre. Sajnos a bronzéremért folyó meccsét elvesztette bolgár ellenfelével szemben, így 5. lett.

+115 kg. Pap Arnold az ukrán (Sorochan) ellen lépett dohyora. Gyors indulást követően az ukrán a hátára esett. Ezt követően a két magyar ment az egyik bronzéremért. 5.lett.

Végh Artúr is ukránnal (Veresiuk) kezdett. Sajnos kikapott a nála 50 kg-al nehezebb klasszistól. 3.lett, mivel megnyerte a Pap Arnold elleni bronzmeccset.

Sajnos egy magyar sem jutott a döntőbe, de már több olyan mérkőzés volt ami felénk dőlt el, így a jövőt illetően biztató, hat bronzéremmel térhetünk haza – zárta tudósítását Ancsin László, a szövetség főtitkára.

(jochapress)

Post Views: 6

JochaPress