Fjordulat után

A Vasas tizenhat esztendős norvég játékosa, Torvund Alexander szerdán az M4 Sport reggeli műsorának vendége volt. A Kubala Akadémián futballozó fiatal a céljairól és a válogatottbeli terveiről is beszélt, egyelőre ugyanis nem tudja, hogy a magyar vagy a norvég együttest válassza.

Majer Dániel Torvund Alexander neve egyelőre még a futballkedvelőknek sem cseng ismerősen, ez azonban rövidesen megváltozhat, a 17 esztendős labdarúgó ugyanis a fiatalokat előszeretettel kipróbáló Vasas akadémiáján futballozik. A norvég és magyar felmenőkkel is bíró játékosnak külföldi karrier lebeg a szeme előtt, de hogy amellett a norvég vagy a magyar válogatottban játszik-e majd, még nem tudja.

Külföldi pályafutás lebeg a szeme előtt Forrás: vkla.hu

Külföldi pályafutás lebeg a szeme előtt  •  Forrás: vkla.hu

A Vasas Kubala Akadémia csapatainak névsorát böngészve könnyen megakad az ember szeme egy kevésbé odaillő néven, nem túl megszokott ugyanis, hogy magyar klub akadémiáján külföldi játékosokat is foglalkoztassanak. Torvund Alexander norvég állampolgár, a REAC-ban kezdte, majd az MTK-ban folytatta, ahol már az U14-es korosztályban is kiemelkedett: 24 mérkőzésen 14 gólt szerzett úgy, hogy mindössze 11-szer lépett pályára kezdőként. Egy évvel később aztán még ezt is felülmúlta, 26 meccsen 27-szer talált be. Ennek is köszönhette, hogy már 15 évesen felvitték az U17-es csapatba, amelyben öt gólig jutott, a rájátszásra pedig még az U16-os együttesbe is visszatért, négy mérkőzésen két góllal bajnoki címhez segítve a kék-fehéreket. A Vasas Kubala Akadémiára 2016 nyarán került.

A váltásról így nyilatkozott az M4 Sport reggeli műsorában. „Fontos lépés volt az életemben, nagyon jól esett, hogy megkerestek. Olyan ez a csapat nekem, mint egy család, remek a hangulat, az edzőink sokat segítenek, az eltelt félév pedig jól sikerült, remélem, a következő is hasonló lesz, vagy akár még jobb. Jelenleg a középmezőnyben tanyázunk, főleg amiatt, mert nehezen indult a szezon, sok helyről érkeztek játékosok, és időbe telt amíg összeszokunk” – tekintett vissza a tizenkét találkozóból tizenegyet kezdőként teljesítő, azok alatt két gólig jutó Alexander.

„Évek óta figyeltük, U15-ösként kiemelkedő szezont teljeşített, nagyon sok gólt lőtt, és a csapatjátékból is kivette a részét. Akkor határoztuk el, hogy szeretnénk, ha nálunk folytatná, ami nyáron össze is jött” – ezek Tóth Attilának, a Vasas Kubala Akadémia sportigazgatójának szavai. A tizenhatot augusztusban betöltött Alexander neve egyébként senkit ne tévesszen meg, folyékonyan beszél magyarul, mivel csak édesapja norvég, édesanyja magyar. Ez mindjárt felveti a kérdést: melyik válogatottban számítanának rá?

„Nemrég levelet kaptam a norvég válogatottól, hogy szeretnének megnézni, és február huszonhetedikétől március negyedikéig eddzek velük.” Joggal kérdezhetjük, hogy Alexander miért nem a magyar válogatottban próbál szerencsét? Nos, két éve behívták a korosztályos együttesbe, amelyben egészen 2015 tavaszáig szerepelt, tétmérkőzésen azonban nem léphetett pályára, mivel nincs meg a magyar állampolgársága. Elmondása szerint azt most fogja megszerezni.

Fél éve a Vasas mezében kergeti a labdát Forrás: vkla.hu

Fél éve a Vasas mezében kergeti a labdát  •  Forrás: vkla.hu

Ami a klubot illeti, jó esélye kínálkozik arra, hogy idővel bemutatkozzon az NB I-ben, a Vasas ugyanis láthatóan számít a fiatalokra. Az ősszel négy húszéves vagy annál fiatalabb játékos lépett pályára, köztük a 18 éves Kleisz Márk. „Közel ötszáz játékos tartozik az akadémia kötelékébe, hattól tizenkilenc éves korig. Mint azt a példa is mutatja, számos fiatal szerepel a felnőttegyüttesben, úgyhogy szerintem jó úton járunk és a jövőben is azt szeretnénk, hogy a kiöregedő korosztályainkból minél többen az első csapatban tudják folytatni a pályafutásukat” – mondta a sportigazgató.

Alexander még hozzátette: amellett, hogy jó alternatívának tartja jelenlegi klubját, elsődleges célja a külföldi karrier. A Vasasban pedig erre is van lehetősége, mert amellett, hogy az egyesület megfelelő ajánlat esetén egyik játékosával kapcsolatban sem zárkózik el attól, hogy elengedje, a holland Vitesse-szel kialakított együttműködés keretében rendszeresen küld fiatalokat próbajátékra Arnhembe.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS