Fordított piramis

Kijelenthető, hogy idén sem vár könnyű szezon a magyar sísportok utánpótláskorú képviselőire. A rendkívül költséges sportágak anyagi forrásai csökkentek, a szükséges fejlesztéseket nem tudja meglépni a szövetség, és a befolyó összegeket is főként a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára készülő felnőttversenyzőkre kell fordítani.

Majer Dániel A Nemzetközi Síszövetség nyári kongresszusán elfogadott határozat szerint a magyar szövetségnek nyújtott eddigi támogatás csökken. Az új elosztás szerint ugyanis nagyban meghatározza a megítélt összeget, melyik ország hány Világ Kupa-pontot adó versenyt rendez. Magyarországon sem a földrajzi adottságok, sem az infrastrukturális feltételek nem teszik lehetővé ilyen rendezvények lebonyolítását, így az eddigi 380 ezer svájci frankos éves támogatáshoz képest szeptembertől 60-80 ezer svájci frank jár a magyar szövetségnek. Ez még az első évre ígért, hiánypótló 150 ezer frankkal együtt is elenyésző, főleg annak tudatában, hogy a síhatamak támogatása közben nő. Így aztán a magyar utánpótláskorú síelők felkészülési feltételeinek javulásáról egyelőre szó sem lehet.

A 17 éves Archam Chiara sem itthon készül Fotó: youtube

A 17 éves Archam Chiara sem itthon készül  •  Fotó: youtube

„A korábban elindított – például a serdülők félkészítését szolgáló – programjaink, nagyrészt saját forrásból, ennek ellenére folytatódnak, és a sífutásban és biatlonban is próbálunk hasonlót indítani, noha ott szerényebbek a lehetőségeink” – mondja Kaszó Klára, a magyar szövetség ügyvezetője, az európai szövetség elnöke.

Itthon a sportágcsoport folyamatosan kapja a 110 millió forintos felzárkóztatási támogatást, a szakágak sokszínűségét és teljesen eltérő igényeit figyelembe véve azonban ez nem sok mindenre elég. „Ez majdhogynem Miklós Edit felkészítésére is kevés, a felnőtteket és az utánpótláskorúakat pedig együtt, több szakágban, generációkon átívelően menedzselni pedig lehetetlen. Egyedül Miklós Edit kanadai, dél-koreai és coloradói Világ Kupa-versenye húszmillió forint körüli összeget emészt fel. A ránk váró szezon ráadásul kiemelt jelentőségű az olimpiai kvalifikációban. Pjongcsangba hat-nyolc versenyzőt szeretnénk eljuttatni, s ez az olimpia kulcsfontosságú lesz a jövő szempontjából. Persze tudom, hogy ez a fiatalokat – akiknek most kellene a támogatás – nem vigasztalja.”

Furcsán hangozhat, de a mostani serdülők legfontosabb versenyei a felnőttek kvalifikációs viadalai lesznek. Ezeken múlhat tudniillik az ő jövőjük is. Sikeres olimpiai szereplés esetén akár nőhet is a támogatás összege, ámbár ezt Kaszó Klára is csak remélni tudja. „A sportvezetés által tervezett átalakítás nekünk jelenleg sem hátrányt, sem segítséget nem jelent. Mivel téli olimpia éve jön, esetleges nagyobb összeg érkezése sem lenne már hatással az utánpótlásra, de bízom benne, hogy több támogatást kapunk a jövőben.”

A serdülőprogram Stark Márton vezetésével immár második éve fut. Főként azoknak a versenyzőknek segít, akik itthon járnak iskolába, és a szövetséggel együttműködve készülnek. „Nagyon sokat léptünk előre az elmúlt években. Fedezni tudjuk az utaztatásukat, edzőtáborokat, pályafoglalást, versenynevezést. Annak idején Berecz Anna például egy forintot, egy pár sílécet sem kapott. Ár-érték arányban manapság remek munkát végez a szövetség, az ifjúsági olimpiára öt sportágban nyolc versenyzőnk kvalifikált.”

Szőllős Barnabás hetedik lett Lillehammerben Fotó: hir.ma

Szőllős Barnabás hetedik lett Lillehammerben  •  Fotó: hir.ma

Kaszó Klára szerint rendkívül összetett feladat a síszövetségé, mert minden sportágának eltérőek az igényei. A lesiklók nem tudnak edzeni a síugrókkal, a biatlonisták a freestyle-osokkal, és fordítva. „Teljesen mások a versenyzési és edzési körülmények, amellett a versenyek helyszíneire – amelyek természetesen korosztályok és sportágak szerint változnak – is nagyon költséges eljutni. A sífutók ifjúsági világbajnoksága például Észak-Amerikában, ugyanezen korosztály alpesi vb-je Svédország északi részén, Åréban lesz.”

Akadnak olyan versenyzők is, akik külföldön élnek, és a felkészülésüket nagyrészt egyénileg oldják meg. Ez persze nem várható el senkitől, ugyanis jelentős anyagiakat igényel. A Szőllős testvérek például Ausztriában járnak iskolába. Barnabás a lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik lett szlalomban, de említhetnénk a szintén a sógoroknál készülő Archam Chiarát is, aki a huszadik pozíciót szerezte meg óriás-műlesiklásban. „Ők akkor csatlakoznak a szövetség programjához, amikor az illeszkedik a sajátjukhoz. A korosztályos versenyekre utaztatásukat a szövetség finanszírozza, a felkészülési költségeikhez képest azonban elenyésző összegeket tudunk juttatni.”

A hamarosan kezdődő idényben a serdülősízők az alpesi versenysorozatban indulnak, amelynek fő állomásai a világbajnokságok lesznek. Az ottani legjobbak akár a felnőtt vb-n is részt vehetnek. „Februárban megint lesz Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) a törökországi Erzurumban, ahol minden sportágban egy-egy fiút és lányt tervezünk indítani.”

„Egyelőre nehéz megmondani, mit hoz a szezon. Kevés az utánpótlás-versenyzőnk, mindenkiben az motoszkál, hogy itthonról úgysem lehet betörni az elitbe. Miklós Edit azonban megmutatta, hogy igenis lehet. Ezt az érzést kell fenntartani a gyerekekben. Továbbra is építkezünk, csak mi nem alulról, hanem felülről kezdtük összeállítani a piramist, és jelenleg is csak félúton tartunk.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS