Galló-gólpassz

Galló Vilmos lett a magyar csapat legjobbja a szlovákok elleni mérkőzésen az A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A 19 éves csatár gólpasszal, és rendkívül bátor játékkal mutatkozott be élete első felnőtt vb-jén.

Pusztai Viola „Adjátok a korongot Vilinek, majd beüti” ‒ a jégkorong-válogatott Oroszország B csapata elleni felkészülési meccsen a Tüskecsarnok lelátóján többször is elhangzott a szurkolóktól ez a mondat. Galló Vilmos neve rövid idő alatt összeforrt a góllal, s nemcsak azért mert tökéletes alliterációt alkotnak, hanem a svéd élvonalban szereplő csatár nyolc felnőttválogatott mérkőzésén ötször talált a kapuba.

A kilencediken attól csupán Frank Banham korcsolyája választotta el.

Galló Vilmos gólpasszal nyitotta az A csoportos vb-t Forrás: MJSZ

Galló Vilmos gólpasszal nyitotta az A csoportos vb-t  •  Forrás: MJSZ

A magyarok Szlovákia ellen léptek először jégre Szentpéterváron, az A csoportos világbajnokságon. A keretben szereplő négy junior közül hárman ölthették magukra a címeres mezt az első mérkőzésen, a válogatotthoz csupán másfél hete csatlakozó, a szezont az amerikai juniorligában (USHL) töltő Erdély Csanád ezúttal a lelátóról nézhette a társakat.

„Fiatal kora ellenére talán ő volt a legkiegyensúlyozottabban teljesítő támadó a felkészülési meccseken” ‒ így jellemezte Majoross Gergely, a válogatott másodedzője Gallót, akiről, a teljesítményét látva, a laikus biztosan nem hitte volna el, hogy élete első világbajnokságán vesz részt, és mindössze 19 éves. A fiatalos lendület éppen hogy előnyére vált, a kihívásoktól pedig nem szokott megijedni. Így amikor a szlovákok kapuja előtt elé került a korong ‒ ahogy azt a szurkolók is pedzegették ‒, lőtt, és a pakk Frank Banham korcsolyáján megpattanva a hálóban kötött ki.

Vili tehát gólpasszal nyitotta az A csoportos vébét, no, meg olyan játékkal, hogy az nyugodtan kiteheti az ablakba. „Parádés” ‒ ezt a jelzőt használták a Sport TV kommentátorai akkor, amikor a harmadik harmad elején úgy rázott le magáról két szlovákot ‒ Máté Pál szerint ‒, mint az érett szilvát a fáról.

Az ugyancsak első világbajnokságán szereplő két fiatal védő, Stipsicz Bence és Garát  Zsombor sem lógott ki a sorból. Mindketten jól teljesítettek, keserűség csak amiatt lehet bennük, illetve az egész csapatban, hogy a válogatott végül 4-1-re kikapott a szlovákoktól, miközben nem játszott alárendelt szerepet.

Sőt, az utolsó harmadban kifejezetten sok helyzet adódott a gólszerzésre, de azok most kimaradtak. A lelátón helyet foglaló szépszámú szurkolótábortól azért ennek ellenére is járt a „szép volt fiúk”. Gallónak pedig a magyar csapat legjobbja díj.

Vasárnap a válogatott 11.15-kor Kanada ellen lép jégre Szentpéterváron.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS