Haj, haj, hajrá!

Még 17 éves sincs, de már kétszeres ifjúsági világbajnok. Néhány nap múlva pedig még nagyobb babérokra tör, hiszen Douchev-Janics Natasa oldalán a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készül. Az extravagáns frizurák és a kajak királylányánál, Homonnai Lucánál jártunk Szolnokon.

reb „Vettem ránctalanító krémet” – feleli széles mosollyal Douchev-Janics Natasa, amikor arról kérdezzük, hogyan fiatalodik vissza az éppen fele annyi idős páros társához, Homonnai Lucához. A válasz sokkal inkább a háromszoros olimpiai bajnok humorát, semmint a korát érzékelteti, de akárhogy is, a partner, a 16 éves Luca persze hangos kacagással reagál. Nem ritka körükben a jókedv, még úgy sem, hogy a kemény edzést követően csak nemrég kászálódtak ki a hajóból.

homonnai_luca

Homonnai Luca Szolnokon

Márpedig mostanában szinte sülve-főve együtt vannak, hiszen a nyáron egy hajóba került a két, Szegeden edző, egyébként a Győri Graboplast VSE-ben versenyző sportoló. A klasszis Natasa férje, Adrian Douchev készítette fel Homonnait a nemrég Portugáliában páratlan, pontosabban igazából „páros” sikerrel záruló korosztályos világbajnokságra: a fiatal kajakos 200 és 500 méteren sem talált legyőzőre egyesben.

Az örömbe azonban némi üröm is vegyült, Homonnainak ugyanis nem esett jól, hogy a sikerek helyett sokan arról beszéltek, milyen kevéssel nyert mindkét távon, ráadásul Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző is úgy fogalmazott, hogy bár Homonnai nagy tettet hajtott végre, még érzi benne a rizikófaktort. „Fejben sokat kell fejlődnie, illetve meg kell tanulnia versenyezni, hogy téthelyzetben is képes legyen száz százalékot nyújtani.”

„Éppen otthon ünnepeltem a szüleimmel, amikor olvastam ezt a cikket, meg később a többit is, és kicsit rosszul időzítettnek, igazságtalannak éreztem. Abszolút nem vagyok elszállva magamtól, tudom, hogy rengeteget kell még tanulnom, fejlődnöm, erősödnöm. Ez nem kérdés. Nem véletlen, hogy a győzelmek után is mindig a hibákat keresem.”

Az elkövetkező időszakban Douchev-Janics mellett fejlődhet, ráadásul sikerrel lapátolnak a közös hajóban. Néhány héttel ezelőtt Szolnokon kivívták a részvétel jogát K–2 200 méteren az olimpiai kvótákról döntetni hivatott milánói világbajnokságra. Akkor a kitörő, vízbe csobbanást eredményező öröm mellett az extravagáns hajszínnel is felhívták magukra a figyelmet.

janics_homonnai

Nyerő páros  •  Fotó: MKKSZ

„Az elmúlt időszakban nem foglalkoztam vele túlságosan, a nap miatt kissé meg is kopott a zöld szín” – mondja Luca, s Natasa haján is halványodik a rózsaszín. „A színezésben Luca a főnök, abba nem szólok bele” – reagál a klasszis, aki a vb-frizuráról érdeklődve gyorsan leszögezi, ezüstszínű biztosan nem lesz az új haj. Sokkal inkább arany.

„Van egyáltalán olyan árnyalat hajra?” – kérdi Homonnai, és ha rajta múlik, megelégszik azzal is, ha „csak” a vízen lelnek a fényes színre, érem képében. Bár ő csupán annyit mond, szeretne mindent megtenni a minél jobb szereplésért, Natasa nyomban hozzáteszi, ha elvégzik a tervezett munkát, övék lehet az első hely.

Nem kis bravúr lenne az, hiszen már az is hihetetlennek tetszik, hogy Homonnai egyáltalán ott lehet a vb-n. A magyar mezőny erősségét nézve legalábbis meghökkentő, hogy a kajaklapátot nagyjából hét éve a kezébe ragadó versenyző – akár csak párosban – „labdába rúghat” a legjobbak között. Persze már korábban is felhívta magára a figyelmet, hiszen ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki második is volt, ráadásul friss korosztályos világbajnok, ráadásul kétszer is. Ám a nagyvilág mégiscsak Douchev-Janics mellett figyelt fel rá.

„Lucát csak dicsérni tudom – mondja a háromszoros olimpiai bajnok. – Nagyon motivált versenyző, tudja, mit akar elérni, nem kell unszolni, és a hajóba tenni, dolgozik magától. Kisebb gödörben voltam, de a fiatalos lendületével kisegített a bajból.”

Könnyen lehet, hogy ez fordítva is így történt. Az orosházi születésű Luca Szarvason kezdte el a pályafutását, majd két éve Győrbe igazolt. Onnan azonban egy év után hazatért. Besokallt attól, hogy fiatalon elhagyta az otthonát, ráadásul a folyók városában a kajakról és csak a kajakról szólt az élete. Douchev-Janiccsal azonban gyorsan és könnyedén egy hullámhosszra kerültek, s ha rajta múlik, vele tervezi a jövőt is.

Amelynek kimagasló szerepléssel adnának lökést Milánóban.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS