Hamid Tangribergenov világbajnoki összefoglalója

A felnőtt férfi világbajnokság véget ért a magyar csapat számára, a taskenti eseményen első alkalommal vezette a csapatot az üzbég edző, Hamid Tangribergenov, aki áprilisban csatlakozott a munkához. Az üzbég szakember összefoglalta a tapasztalatait, a pozitívumokat, valamint azokat a szegmenseket, amelyben a magyar ökölvívásnak, a versenyzőknek még előre kell lépnie.

Az üzbegisztáni eseményen egy negyeddöntősünk volt Akylov Pylyp, aki egy nagyon szoros mérkőzésen szenvedett vereséget a legjobb nyolc között, így a pontszerző ötödik helyen végzett. A magyar csapat tizenöt mérkőzésének a mérlege nyolc győzelem, valamint hét vereség volt ezen a vb-n. A pénzdíjas világbajnokságon összesen 538 bokszoló szerepelt 107 országból.

„A világbajnokság véget ért számunkra, és le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket, engem is sok új élmény ért a magyar csapat mellett. Veres Roland, Pylypec Maksym, és Akylov Pylyp neve kívánkozik az élre, ők jól szerepeltek.

A válogatott tagjainak nincs még elegendő tapasztalata arra, hogy nagy eseményeken több mérkőzést nyerjenek meg. Az első menetben szinte kivétel nélkül mindenki jól teljesített, de a második, illetve a harmadik felvonásra többen elfogytak.

Mindenképpen emelnünk kell a munkaképességükön, több terhelésre van szükség ezeknek a hiányosságoknak a betöltésére. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy egy nagy eseményen nemcsak egy mérkőzés lesz, hanem sorozatterhelés, több meccset kell vívni egymás után rövid időn belül.

Emelnünk kell a kitartáson, a mentális gondok miatt többen nem tudnak felülkerekedni önmagukon, és ha azt érzik, veszíteni fognak, elkezdik feladni az összecsapást. Ezen a pszichológiai tényezőn sokat kell még dolgoznunk, de ezek a feladatok közös munkával megoldhatóak. Több akaraterőt kell nevelnünk a versenyzőkbe, hogy minden körülmények között győzni akarjanak a harcban.

Úgy gondolom, hogy a magyar csapat tagjai okosak, fegyelmezettek, jól lehet velük dolgozni, és majd sikereket elérni, de ehhez több időre van szükségünk.

Keményen kell dolgoznunk, alkotnunk, tanítanunk, és sokat kell a versenyzőkkel kommunikálnunk a problémák megoldásához, hogy mindenben segíteni, támogatni tudjuk őket. Pszichológiai tréningekre mindenképpen szükség lesz az előrelépéshez.

Az Európa Játékokig kevés idő maradt, de igyekszünk annyi hibát javítani, amennyit csak lehetséges. Már csak hetek maradtak a kezdésig, és ezt edzőtáborokban fogjuk tölteni külföldi csapatokkal” – vonta le a tanulságokat a magyar csapat üzbég edzője, Hamid Tangribergenov.

Hajrá, magyar ökölvívás!