Honnan szedjünk 30000 mexikóit 10 perc alatt?

F1

2016. szeptember 14. szerda, 19:05

Szerző: Bognár Viktor; Fotó: DPPI

Nagyjából ezzel a kérdéssel foglalható össze a Mexikói Nagydíj szervezőinek dilemmája, akik a monzai látványból merítve még a tavalyinál is őrületesebb hangulatot szeretnének kreálni a díjátadó idejére.

Ha megkérünk egy rajongót, hogy idézze fel emlékeit a 2015-ben az F1 vérkeringésébe visszatérő Mexikói Nagydíjról, biztosan megemlítené azt az elképesztő hangulatot, amiről a pálya stadionrészében ülő nézők ezrei gondoskodtak a díjátadó során, hiszen a ceremóniát rendhagyó módon nem a célegyenesben, hanem egy feléjük néző emelvényen tartották.

mexikói-nagydíj

Minden bizonnyal idén is hasonlóra számíthatunk majd, amikor október utolsó hétvégéjén a mezőny ellátogat az Autodromo Hermanos Rodriguezre, ám a szervezők most valami még emlékezetesebbet akarnak alkotni azzal, hogy nem csak a lelátókat, hanem az előttük elterülő aszfaltozott részt, vagyis a pályát is elárasztják emberekkel. Rodrigo Sanchez, a nagydíj marketingigazgatója elárulta, az ötletet a monzai látvány adta számukra, hiszen az Olasz Nagydíj végén a rajongók konkrétan elárasztják a célegyenest.

„A díjátadó volt az egyik legelképesztőbb dolog az egész versenyben, és mindenképpen megtartjuk idénre is. Még jelenleg is dolgozunk az FIA-val azon, hogy mit is tudnánk csinálni, és hogy feltölthetjük-e a pályát is emberekkel. Hiszen ha ezt sikerülne elérni, miközben a lelátók is tömve lesznek, az igazán látványos lehetne. Még meg kell oldanunk a logisztikáját, de idén valami még nagyobbat szeretnénk létrehozni” – mondta Sanchez a Motorsportnak nyilatkozva.

Egyelőre azonban komoly fejfájást okoz a szervezőknek, hogy honnan irányítanak a pálya azon részére több ezer embert a futam leintése és a díjátadó kezdete közötti néhány perc alatt. A stadionrész lelátóiról ugyanis nem engedhetik le őket, hiszen az összkép úgy lenne az igazi, ha az is tele lenne nézőkkel.

„A monzai dobogóban is az a legszebb, hogy a pályát elárasztják a hatalmas zászlók. A mexikói látványra se lehetett panaszkodni tavaly, de ha ránéztünk az aszfaltra, ott mégis csak fotósok és pályabírók álltak – és még ha ők voltak is 500-an, azzal is csak egy apró részét fedték le az üres térnek” – mutatott rá Sanchez.

„Hogy még jobb legyen az összkép, azt is fel kellene töltenünk emberekkel. A problémát az jelenti, hogy valahol találnunk kell 30000 embert, akiket odavihetünk. A lelátón ülők persze biztosan lemennének, de akkor meg üresek maradnának a székek, és azt sem szeretnénk. Meg kell találnunk a legjobb és a leginkább logikus megoldást.”

Forrás: www.formula.hu – RSS