Szőke Alex világbajnok

Nagy magyar sikerrel ért véget a kötöttfogásúak versenye Tbiliszi Új Sportcsarnokában, a kadet-világbajnokságon: Szőke Alex, az ESMTK versenyzője aranyérmet nyert a 85 kg-ban. A tíz aranyérem nyolc országba jutott, csak az irániak és a házigazda grúzok nyertek kettőt. Az oroszok mindössze egyet, és nem fértek fel a csapatpontverseny dobogójára.

Szekeres István A kadetvébé kötöttfogású versenyének a legutolsó mérkőzése volt a 85 kg döntője. Magyar szereplővel! Szőke Alex, az ESMTK versenyzője nem akármilyen úton jutott el odáig…
6-3-ra megverte a tavalyi Eb-bronzérmes és vébé-ötödik fehérorosz Jarasevicset. Dobott rajta négy pontot érő, keresztfogásos szaltót.
5-1-re megverte a hazai szőnyegen birkózó, grúz Kacanasvilit, aki tavaly ugyancsak harmadik volt az Eb-n, őt a második menetben levitte és megpörgette, négy pontért.
3-0-ra megverte a finn Salót, akit az első menetben megintettek, és a magyar abban a minutumban le is vitte.
1-0-ra megverte az elődöntőben Ázsia idei kadetbajnokát, az iráni Foruzandét, az első menetben elért intéssel, amelyet nem követett második, pedig végig-végig ő ment előre.

Magyar–osztrák döntő következett. Tegyük hozzá, egyenlő esélyekkel! Az osztrák Markus Ragginger a korosztály egyik kiemelkedő alakja, a tavalyi vébén és az idei Eb-n egyaránt ezüstérmes volt, tavaly a világbajnokság elődöntőjében Kismóni Botondot győzte le, 2-2-es végeredménnyel, utolsó akcióval. Most az elődöntőben az örmény Hakob Bagdaszárjant gyűrte le 2-1-re.

A győzelem mámorában

A győzelem mámorában

Alexen már a szőnyegre lépésekor látszott, hogy ezt a finálét nem nyerheti az osztrák. A mérkőzésen ismét nagyon jó benyomást tett a bírókra: egyenes derékkal küzdött mindvégig, és nagyon keményen támadott. Mozgatta, terelgette az ellenfelet, ritmust váltott. Nem volt, nem is lehetett hezitálás, mérlegelés, megintették az osztrákot, 1-0-ra végződött az első két perc. Mivel az egy pont nem komoly előny, és nagyon hajtott Ragginger is, ez a helyzet magában hordozta a visszaintés veszélyét, és ha 1-1, akkor az osztrák nyer, mert utoljára az ellenfele kapott intést.

De a magyar tökéletesen birtokában volt a küzdelem dramaturgiájával. Remek tempóban kiléptette a szőnyegről az ellenfelet, 2-0. Aztán már csak okosan kellett védekezni, elkerülve a passzivitás látszatát. A legvégén még egy intés belefért.

Szőke Alex 2-1-re nyert, és világbajnok lett!

Az utolsó hasonló győzelmet a későbbi felnőtt-világbajnok Kiss Balázs szerezte a dél-afrikai Pretoriában, a 83 kg-ban. Akkoriban ifjúsági vébének nevezték, de a verseny nem tisztán jogelőd, hiszen Balu tizenöt volt, amikor megnyerte, ma meg tizenhét év a felső korhatár.

De mindegy is.

Maga a nap is egészen más volt, mint az első. Ha még emlékszik a kedves olvasó, igyekeztem megnyugtatni, hogy jobbak a fiatal magyar kötöttfogásúak annál, hogy egyetlen 10. helyet érdemelnének.

Nos, a második számszakilag is erősebbnek bizonyult. Előzőleg a három versenyzőnk öt meccsből csak egyet tudott megnyerni, most tízből – nyolcat! Öt Szőke nevéhez fűződik. Lévai Tamás és Takács István a selejtezőben győzött (ahova természetesen nem az erőviszonyok alapján, hanem sorsolással kerültek). Nem is akárhogyan, Lévai 35 másodperc, Takács 1:40 perc alatt érte el a technikai tust, a 8-0-t. A nyolcaddöntő már csak Takácsnak sikerült, mégpedig igazi bravúrral. Az idei kadet Európa-bajnok, ukrán Vaszeckit győzte le – 0-1 után hatalmas válldobással fordítva meg a meccset 4-1-re.

Aztán mindkettőjük legyőzője az elődöntőben maradt alul, amikor a mi fiaink egyetlen lépésre álltak a vigaszágtól. De a jó rajtnak köszönhetően mindketten befértek az első tízbe: Takács hetedik, Lévai kilencedik lett.

A dobogó legfelső fokán Forrás: MBSZ

A dobogó legfelső fokán  •  Forrás: MBSZ

Míg a szabadfogás érmei viszonylag szűk – elsősorban posztszovjet – körben maradnak, a kötöttfogás sokkal „demokratikusabb”. Most például – tessék megkapaszkodni! – mexikói bronzérem is született. És Nestor Delgadót nem a szeszélyes szél fújta fel a dobogóra… A tavaly vb-ötödik, az idén kadet pánamerikai bajnok versenyző svéd és örmény ellenfél legyőzésével jutott el a 46 kg bronzmérkőzéséig, ahol az iráni (!) Mehrabit 9-0-ra, technikai tussal verte. Szinte hihetetlen.

A tíz aranyérem pedig nyolc országba jutott. Kettőt otthon tartottak a grúzok, kettőt az irániak visznek magukkal. Csak egyet nyertek az oroszok, és a csapatpontversenyben kivételesen nem fértek fel a dobogóra. A maradék öt aranyból egyet-egyet szerzett meg Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Lengyelország, Moldova…

És Magyarország!

Nincs az a költői arzenál, amelyben ennél szebb befejezést lehetne találni a kötöttfogású tudósítás végére.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, TBILISZI
Kötöttfogás, 2. nap: 42, 46, 69, 76, 85 kg
A nap magyar szereplői
42 kg (14 induló): magyar nincs. 46 kg (15): magyar nincs. 69 kg (25): Lévai Tamás. 76 kg (23): Takács István. 85 kg (21): Szőke Alex
A nap magyar mérkőzései
Selejtező. Lévai–Johannes Hulme (dél-afrikai) technikai tus, 8-0 a 0:35. percben. Takács–Antonio Malangone (olasz) technikai tus, 8-0 az 1:40. percben. Szőke–Ihar Jarasevics (fehérorosz) 6-3. Nyolcaddöntő. Yasin Turan (török)–Lévai 5-1. Takács–Dmitro Vaszecki (ukrán) 4-1. Szőke–Giorgi Kacanasvili (grúz) 5-1. Negyeddöntő. Sztanyiszlav Rilszkij (kazah)–Takács technikai tus, 8-0 a 3:08. percben. Szőke–Salo (finn) 3-0. Elődöntő. Szőke–Haszan Foruzande (iráni) 1-0
Döntő. Szőke–Markus Ragginger (osztrák) 2-1
A nap világbajnokai és a magyarok helyezése
42 kg: Omid Hoszei Arami (Irán), magyar induló nem volt
46 kg: Fail Iszkandarov (Azerbajdzsán), magyar induló nem volt
69 kg: Akzsol Mahmudov (Kirgizisztán),… 9. Lévai Tamás
76 kg: Alekszandr Komarov (Oroszország),… 7. Takács István
85 kg: SZŐKE ALEX (MAGYARORSZÁG)
Pontverseny: 1. Irán 68 pont, 2. Azerbajdzsán 63 (van aranyérme), 3. Törökország 63 (nincs aranyérme), 4. Oroszország 62,… 13. Magyarország 17

Amit eddig írtunk az eseményről
Tizenheten Tbilisziben – előzetes
1. versenynap: kötöttfogás 50, 54, 58, 63 és 100 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS