Húszon aluliak társasága

A minden bajnoki forduló után jelentkező rovatunkban a fiatalok NB I-es játéklehetőségét regisztráljuk. Ezúttal a Haladásban Németh Márió, az FTC-ben Nagy Ádám, illetve a Debrecenben Balogh Norbert nyújtott kiemelkedőt, előbbi gólpasszt, utóbbi gólt jegyzett.

Nagy-Pál Tamás Mustránk folytatódik, vagyis az NB I első két fordulójához hasonlóan ezúttal is számba vesszük: kik voltak azok az U20-as játékosok, akik pályára léptek az élvonalban? A Diósgyőr–Videoton (1-2) rangadón, ahogy azt már megszokhattuk, csupán a miskolci együttesben szerepelt fiatal. Meglepetésre azonban ezúttal nem Kitl Miklós , hanem Nemes Milán (18), aki először lépett pályára ebben a szezonban.

Németh Márió

Németh Márió  •  Forrás: haladasfc.nyugat.hu

A Haladásban először kezdhetett a mostani bajnokságban Németh Márió (20), aki rögtön jó játékkal hálálta meg Mészöly Géza bizalmát. Az MTK elleni 2-2-es meccsen a vendégek védelme nagyon nehezen bírta tartani őt, az egyik szombathelyi gólt pedig szögletből ő készítette elő. A hajrában Medgyes Zoltán (20) állt be a helyére. A fővárosi együttesben Varga Szabolcs (20) harmadik alkalommal is az első perctől jutott szóhoz.

A Puskás Akadémia első idei győzelmének (1-0) két fiatal is a részese volt: Pintér Bence (19) az első félidőben játszott, a szünetben pedig átadta a helyét Sallai Rolandnak (18). Paksi oldalon Lenzsér Bence végig a pályán volt, de fél órát Kővári Róbert (19) is kapott a bizonyításra.

A lila-fehér rangadón (2-0) a fiatal csatárok összecsapása elmaradt. Bár újpesti színekben Sallói Dániel (19) ezúttal is kezdő volt, a békéscsabaiaknál góllal bemutatkozó Viczián Ádám még a keretbe sem került be. Ott volt viszont helyette Szalai Dániel (18), aki végigjátszotta a találkozót.

Nem meglepetés, hogy ebben a fordulóban is a Vasas bízott a leginkább a fiatalokban. Berecz Zsombor, Vida Máté és Osváth Attila is kilencven percen át pályán volt az FTC elleni, 2-0-s vereséggel véget érő mérkőzésen, sőt az utolsó hét percben a 17 éves Murka Benedek is szóhoz jutott. Főleg Vida teljesítménye marad  emlékezetes, hiszen hatalmas kötény adott a zöld-fehérek rutinos védőjének, Leandrónak.

SZAKÉRTŐNK: Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia igazgatója
„Zsombort és Mátét is ismerem fiatalkorából. Rendkívül tehetségesek, akik idővel meghatározó játékosai lehetnek az NB I-ben. Már a másodosztályban is bátran nyúltak hozzájuk, és meg is feleltek a kívánalmaknak. Annak ellenére, hogy a Vasas három vereséggel kezdte a szezont, nem volt reménytelen a játékuk, csak a rutin hiányzott. Jó kezekben vannak, fejlődésüket segíti az angyalföldi szakmai munka. Nem titok, hogy régebben dolgoztam a Vasasnál, így szurkolok nekik. Mindkettejükre és Osváthra is maximálisan igaz, hogy meghálálták az eddigi bizalmat, és nemcsak azért férnek be a csapatba, mert fiatalok.”

A Fradiban olyasmi történt, ami korábban még nem: U20-as játékos került a kezdőcsapatba Nagy Ádám személyében. Ha már megkapta a bizalmat, parádés teljesítményt nyújtott. Csapata legjobbja volt, a pálya minden szegletét bejátszotta. Böde Dániel egyik gólját nemcsak előkészítette, hanem a labdát is ő szerezte meg.

SZAKÉRTŐNK: Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia igazgatója
„Ádámot is régebb óta figyelemmel követem. Jó teljesítményt nyújtott, de az angyalföldi fiatalokhoz képest valamivel könnyebb is a helyzete, hiszen rutinos játékosokból álló, kész csapatba került be, ami miatt a teljesítménye is kiegyensúlyozottabb. Remek helyen van a fejlődéshez.”

A forduló mérkőzésén a Budapest Honvéd 3-3-as döntetlent ért el a DVSC ellen. A szurkolók pikáns összecsapásnak lehettek szemtanúi, hiszen az első két mérkőzésen brillírozó Bobál Dávid (19) próbálta meg elhárítani volt válogatott csapattársa, Balogh Norbert (19, címlapfotó: MTI) rohamait. Az első félidőt a kispesti védő nyerte, a másodikat már a debreceni támadó, akinek gólt is sikerült szereznie. A Honvédban szokás szerint Gazdag Dániel (18) is játszott csereként, de ezúttal elmaradt menetrendszerű gólja.

HÉTRŐL HÉTRE
1. FORDULÓ. 10 csapatban 20 játékos összesen 1154 percet játszott. 
2. FORDULÓ. 11 csapatban 19 játékos összesen 1073 percet játszott.
3. FORDULÓ. 10 csapatban 18 játékos összesen 1236 percet játszott.
Kiemelkedett Balogh Norbert, akinek sikerült párharcokat nyernie Bobál Dávid ellen, és még gólt is rúgott a Honvédnak. Németh Márió, akit nem igazán bírt tartani az MTK védelme, gólpasszt jegyzett, illetve Nagy Ádám is, aki a Ferencváros legjobbja volt, gólpasszt is adott Böde Dánielnek.

Az első részt ITT, míg a másodikat ITT olvashatja.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS