Indianapolis a befutó

Az időpont még kérdéses, de a helyszín már nem: Indianapolis rendezi 2017-ben a junior úszó-világbajnokságot. Mint ismert, eredetileg Budapest lett volna a házigazda, ám a magyar fővárosba 2019-ben érkeznek a legjobb korosztályos úszók.

reb Három évvel ezelőtt, a bombahír – miszerint Budapest rendezi a 2021-es vizes-világbajnokságot – előfutáraként érkezett az információ, hogy a magyar főváros ad otthont 2017-ben a junior úszó-világbajnokságnak.

indianapolis

Micsoda helyszín!

Tavaly aztán az élet átírta a tervezett forgatókönyvet, ugyanis Mexikó előbb kihátrált a 2017-es vizes vb rendezői szerepköréből, majd a becsvágyó magyarok – részben talán azért is, hogy jó pontokat szerezzenek azelőtt, hogy Limában döntenek a 2024-es olimpia helyszínéről – „beugróként” elvállalták a 2017-es világesemény lebonyolítását. Így aztán persze 2017-ben nem rendeznek juniorúszó vb-t Budapesten.

A már-már történelemleckei múltidézésre azért volt szükség, hogy felvázoljuk, miért kellett a vizes sportágak világszervezetének, a FINA-nak új helyszínt keresnie a jövő évre.

A döntés pedig megszületett. Az időpontot illetően eddig csak annyi dőlt el, hogy valamikor augusztusban, a helyszín már nem kérdés: Indianapolis lesz a házigazdája a junior úszó-világbajnokságnak. A korosztályos vb-t egyébként 2006-ben rendezték meg először, a magyarok pedig a legutóbbi két kiadáson, a 2013-as dubaji, és a 2015-ös szingapúri viadalon vettek részt.

„A FINA-nak jó emlékei vannak a városról, amely nagyszerűen sikerült rövid pályás felnőtt-vébének adott otthont 2004-ben – jegyezte meg a szervezet olasz elnöke, dr. Julio C. Maglione. – Biztosak vagyunk abban, hogy az izgalmas metropolisz ezúttal is nagyszerű házigazda lesz. A fiatalok remek úszóhagyományokkal bíró országban versenyezhetnek, hasznos nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodhatnak, az élmény és a vb egyben belépő lehet a felnőttek világába. A riói olimpián is számos olyan sztár szerepelt, akiknek valamelyik junior-világbajnokság indította el a páratlan karrierjét.”

Chuck Wielgus, az amerikai úszószövetség vezetője örömét fejezte ki, hogy a jövő nagy bajnokait köszönhetik a vb-n.

A vb-n a 15-18 éves fiúk és a 14-17 éves lányok állhatnak rajthoz.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS