Itthon: Fürjes Balázs állandó tagja lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is.

A frissen megválasztott NOB-tagok közül Fürjes a legfiatalabb, aki a maga 51 évével fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is – emeli ki a MOB közleménye.
Ahogy korábban már megírtuk, Fürjes az élete kétharmadát a Fideszben töltötte: az éppen csak megalakult pártba már 17 évesen, 1988-ban lépett be. Bár a Fideszen belül magasra, a miniszterhelyettességig jutott, idén tavasszal lemondott, és szakított a pártpolitikával. A magyar politikus korábban társelnöke volt a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának, és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.
A magyar politikus még áprilisban pályázta meg a NOB-tagságot, most 92 százalékos szavazati aránnyal választották meg.

Fürjes Balázs még áprilisban pályázta meg a NOB-tagságot, jelentkezését pedig a tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el, így javasolhatták őt a közgyűlésnek tagfelvételre.
„Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását” – nyilatkozta a szavazást követően az 51 éves, fideszesként ismertté vált, de a pártpolitikától visszavonult egykori miniszterhelyettes.

Írta a HVG