Játékvébé

Több mint kétszáz, az U10-es magyar jégkorongozó lép jégre vasárnap Dunaújvárosban a „gyerekvilágbajnokságon”. A torna célja, hogy a gyerekek minél több játéklehetőséghez jussanak, és életre szóló élményt szerezzenek.

Pusztai Viola Minden készen áll arra, hogy vasárnap több mint kétszáz gyerek vegye birtokba a dunaújvárosi jégcsarnok jegét. Március 6-án rendezik ugyanis a szövetség támogatásával, a jégkorong egyik fellegvárában az U10-es „gyerekvilágbajnokságot”.

Az ötlet Babic Vladimírnak, a Dunaújváros utánpótlás-vezetőedzőjének fejéből pattant ki annak kapcsán, hogy a felnőttválogatott áprilisban kiharcolta az A csoportos tagságot. Arra gondolt, miért ne lehetne az U10-es korosztálynak olyan egynapos viadalt rendezni, amelyen egyrészt kicsiben megeleveníthetik a nagyok világbajnokságát, másrészt az ország minden tájáról érkező gyerekek megmutathatják a tudásukat úgy, hogy közben akár új barátságok is köttetnek.

A dunaújvárosi "gyerekvilgbajnokság" programja

A dunaújvárosi “gyerekvilgbajnokság” programja

Merthogy ezúttal a játékosok nem a klubcsapatukat, hanem az A csoportban szereplő, valamelyik ország színeit képviselik. Innen jött a „gyerekvilágbajnokság” elnevezés is. A kezdeményezést egyébként hagyománnyá kívánják tenni a szervezők, és abból kiindulva, hogy az első torna akkora érdeklődést váltott ki, hogy fel kellett emelni az indulók számát, a terv abszolút megvalósítható.

Miután a viadalnak az az egyik célja, hogy minél többet jégen legyenek a gyerekek, a lebonyolítást is úgy alakították ki, hogy mindenki azonos jégidőt kapjon. A szervezők arra is figyeltek, hogy a csapatok között ne legyen nagy tudásbeli különbség, ezért úgy osztották be egy-egy ország zászlaja alá a játékosokat, az edzők véleményét kikérve, hogy kiegyenlítődjenek az erőviszonyok.

A csapatok először négy csoportra osztva három mérkőzést játszanak, majd a helyosztókon újabb három összecsapás vár rájuk, így garantáltan mindenki hat, kétszer tizenkét perces meccsen bizonyíthat. A torna végén mindegyik gyermek érmet és ajándékot kap.

Akinek a csapata éppen nem játszik a három kispálya valamelyikén, az sem unatkozhat, hiszen különböző programok színesítik a tornát. Az eseményre ellátogat például Csúszka, a magyar hoki közkedvelt kabalája, valamint a tejtermékekről jól ismert Riskával is találkozhatnak a gyerekek. A mérkőzések világbajnoksághoz illő körítést kapnak, hiszen a nagyok tornáihoz hasonló, hangulatfokozó zene szól a hangszórókból.

Minden adott tehát ahhoz, hogy a 2006/2007-es születésű korosztály játékosainak életre szóló élményben legyen része március 6-án Dunaújvárosban.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS