Jégre rajzolt álom

Vedres Mátyásné Berecz Ilona több mint négy évtizede neveli a jégtáncosokat, akik nem csupán a jégen hasznosíthatják a tőle megszerzett tudást. A Mol Új Európa Alapítvány Mester-M díja különleges helyet foglal el a szívében, hiszen a tanítványaihoz fűződő viszonyának is nagy szerepe volt az elismerésben.

Lakner Gábor Vedres Mátyásné Berecz Ilona jégtáncosként kétszeres magyar bajnok és Európa-bajnoki nyolcadik helyezett volt, Sugár István párjaként. Visszavonulása után egyenes út vezetett oda, hogy átadja a tudását a következő nemzedéknek.

„Versenyzőként is szerettem megtervezni a programunkat, így amikor felhagytam a sportolással, adott volt, hogy kipróbáljam magam edzőként. A legkisebbekkel kezdtem, akik éppen csak tudtak korcsolyázni. Versenyzőként és kezdő trénerként is dolgoztam, mint műszaki rajzoló és szerkesztő. Miután megszületett a lányom, kevesebb időm maradt, így valamivel fel kellett hagynom. A jégtáncot tartottam meg, és bár édesapám gyakran mondogatta, hogy a rajznál kellett volna maradnom, nem bántam meg a döntésemet.”

Vedres_Matyasne_Berecz_Ilona_jegtanc_edzo

Vedres Mátyásné Berecz Ilona

Az azóta eltelt idő is bizonyítja, hogy jól választott, hiszen a tanítványai – rengeteg magyar bajnoki győzelem és érem mellett – junior-világbajnoki második és negyedik helyezést értek el. Az Engi Klára, Tóth Attila párossal pedig három téli olimpián vett részt.

„Szép feladat megszerettetni valakivel a sportágat, de hozzám közelebb áll a versenyzők nevelése. Abból lesz jó jégtáncos, aki hajlandó áldozatokat hozni, és akivel megtaláljuk a közös hangot. Aki ugyanolyan kitartó, céltudatos és fanatikus, mint én. Nagyon fontos a szorgalom, hiszen azzal sok mindent lehet pótolni. Amit a versenyzőim a jégen tanulnak, azt a civil életben is kamatoztatni tudják. Megélik a sikert és a kudarcot, pontosabb lesz az időbeosztásuk, gyorsabban képesek ismereteket elsajátítani. Rendkívül összetett sportág a miénk, így aki abban helytáll, az életben sem lesz gondja.”

Egykori tanítványaival ma is rendszeresen tartja a kapcsolatot, kölcsönösen számíthatnak egymás segítségére. Úgy véli, a szakmai tudása mellett ezt az emberséget is jutalmazták a Mol Új Európa Alapítvány Mester-M díjával. Fáradhatatlanul dolgozik ma is, aktuális párosa – Marton Villő és Szemkó Danyiil – éppen a debreceni junior-világbajnokságon debütált a korosztályban. A kettős harmincegy induló közül a huszonharmadik helyen zárt, ami bemutatkozásnak biztató.

„Sokan csak legyintenek a helyezésre, mert nem tudják, mekkora munka eljutni a nemzetközi élmezőnyig. Ez a páros még négy éven át versenyezhet a juniorok között, és ha a fiatalok ugyanakkora odaadással gyakorolnak, mint eddig, továbbá a fejlődésük íve sem törik meg, akkor a negyedik év végére az mezőny elejére érhetnek. Elégedett vagyok velük, és nagy reményeket fűzök hozzájuk.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS