Jonatán Európa-bajnok

Vadnai Jonatán a korosztályos Laser Standard-vb után az Európa-bajnokságon gyarapította éremkollekcióját. A 18 éves vitorlázó az U19-esek között aranyat, az U21-esek között ezüstérmet nyert.

UP-info Vadnai Jonatán nem ünnepelte sokáig másfél héttel ezelőtt szerzett U19-es és U21-es világbajnoki címét. A 18 éves vitorlázó horvátországi Split felé vette az irányt, hogy tovább gyarapítsa az éremkollekcióját, ezúttal a korosztályos Laser Standard Európa-bajnokságon.

Az elsőségért ismét a spanyol  Joel Rodriguezzel vívott nagy csatát az U21-ben: a második napon három futam után a magyar fiú állt az élen, egy ponttal megelőzve ellenfelét, de akkor még dán Patrick Dopping is a nyomukban volt.

Vadnai Jonatán az U19-esek mezőnyében Európa-bajnok, az U21-esek között ezüstérmes lett. Forrás: hunsail.hu

Vadnai Jonatán az U19-esek mezőnyében Európa-bajnok, az U21-esek között ezüstérmes lett.  •  Forrás: hunsail.hu

Szerdán a reggeli szélvárás után csak egyetlen futamot rendeztek, Vadnai megnyerte a csoportját, ahogy a spanyol is, így mielőtt az Aranycsoportban összeeresztették volna őket, pontazonossággal álltak az élen a nyolcvan hajós mezőnyben.

A csütörtöki első döntő futamot Rodriguez nyerte, míg Joni kiesőt vitorlázva a 8. helyen ért célba. A következő rajt után fordult a kocka: Vadnai a 2. helyen futott be, míg vetélytársa 13. lett.

Ezzel pedig – hét futam után – ismét pontazonosság állt elő.

Pénteken mindketten nyertek futamot, de a spanyol így is ellépett öt ponttal, miután a magyar vitorlázó a hetedik futamban hetedik lett, Rodriquez ellenben a nyolcadikban a másodikként ért célba. A sorrend az utolsó futam után már nem változott, miután Vadnai csak a 25. helyen végzett, a spanyol pedig a másodikon. Így az U21-esek között megvédte az Európa-bajnoki címét.

– Öt másodperccel a rajt előtt megfütyültek, utána nem sok esély maradt feljönni, mert külső körön voltunk és raumban (háromnegyed szél – A szerk.) nagyon elfújta a szél az elejét – nyilatkozta Vadnai a szövetség honlapján.

Ettől függetlenül a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője sem maradt arany nélkül: az U19-esek mezőnyében 18 pontos előnnyel végzett az első helyen a dán Dopping és a spanyol Joan Cardona előtt. Ezzel a korosztályban már a második elsőségét gyűjtötte be.

Az Európa-bajnokság részletes eredményei ITT megtekinthetők.

Forrás: hunsail.hu

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS