Kecskeméti kavalkád

Befejeződött az V. Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Kecskeméten. Az egy héten át tartó fociünnepen 13 ország hátrányos helyzetű gyerekei küzdöttek két korcsoportban az elsőségért. A végső győzelem a fiatalabbak között a cseh, az idősebbek között a szerb csapaté lett.

Majer Dániel Véget ért a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közös szervezésében zajló V. Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Kecskeméten. Az öt napon át tartó rendezvénysorozatot – melyen számos egyéb program is várta a résztvevőket – a 10-14 évesek között Csehország nyerte, Somogyvár csapata végzett a második, a szlovák együttes a harmadik helyen. A 14-18 évesek között Szerbia bizonyult a legjobbnak, Romániáé lett az ezüst, a bronzérmet Dunavecse szerezte meg.

Egy hétig a gyermekotthonok uralták a gyepet Kecskeméten Forrás: kecskemet.hu

Egy hétig a gyermekotthonok uralták a gyepet Kecskeméten  •  Forrás: kecskemet.hu

Az immár ötödik alkalommal rendezett torna rendkívül fontos szerepet tölthet be a fiatalok életének alakulásában, életútmodellt mutathat nekik, közösségformáló erejével pedig jó irányba terelheti őket. Nem utolsó sorban külföldi sorstársaikkal is megismerkedhetnek.

Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000-ben külön azzal a céllal jött létre, hogy eleinte hazai, később pedig már nemzetközi gyermekotthonoknak biztosítson sportolási lehetőséget. Így az első időben csak Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében számon tartott labdarúgótorna mára igazi nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség öt évvel ezelőtt, 2011-ben kapcsolódott be Grassroots programjával a torna szervezésébe, lehetővé téve a résztvevők számának bővítését. A Grassroots filozófiája: a futball mindenkié, szabadidős tevékenység formájában ugyanolyan fontos, mint profiszinten, élsportszerűen űzve. Az pedig már az edzők és a kecskemétihez hasonló tornákon jelen levők feladata, hogy a kiemelkedően ügyes fiatalokat az élsport irányába terelje.

A gyermekotthonok kecskeméti tornáját természetesen jövőre is megrendezik, apró változtatásnak ígérkezik, hogy az idősebb korosztály nagyobb, 60×40 méteres pályán futballozhat, az eddigi 5+1-es felállás helyett pedig már 7+1 játékossal.

V. GYERMEKOTTHONOK GRASSROOTS EURÓPA KUPA, KECSKEMÉT
Végeredmény
10-14 évesek

1. Csehország
2. Magyarország (Somogyvár)
3. Szlovákia
14-18 évesek
1. Szerbia
2. Románia
3. Magyarország (Dunavecse)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS