„Készen állunk”

Erős kerettel vág az alpheni Európa-bajnokságnak a fiú U19-es vízilabda-válogatott. Horkai György szövetségi kapitány és a játékosok is bizakodva néznek a megméretés elé.

Pusztai Viola Hatan maradtak hírmondóként a két éve U18-as világbajnokságot nyert fiúvízilabda-válogatottból az idei U19-es Európa-bajnokságra, a csapatra mégsem lehet azt mondani, hogy gyengült. Sőt, végignézve a névsort azt mondhatjuk: erős kerettel száll harcba Horkai György együttese az elsőségért a vasárnap kezdődő hollandiai Európa-bajnokságon.

Erős kerettel vág neki az Eb-nek az U19-es fiúválogatott Forrás: waterpolo.hu

Erős kerettel vág neki az Eb-nek az U19-es fiúválogatott  •  Forrás: waterpolo.hu

A szövetségi kapitány is bizakodó, annak ellenére, hogy halálcsoportba került a gárda, és ha ez még nem lenne elég, a negyeddöntőben is biztosan kemény ellenféllel néz szembe.

– Málta mellett a görögökkel és a montenegróiakkal már a csoportban megküzdünk, de megnéztem, ha csoportelsők vagyunk, akkor papírforma szerint az olaszokat, ha másodikak, akkor a szerbeket, és amennyiben harmadikak, akkor a spanyolokat kapjuk a négy közé jutásért. A júliusban játszott nemzetközi tornán azt tapasztaltuk, hogy a görögök nagyon jók, de ugyanez igaz a többiekre is. Azonban úgy vélem, hogy nekünk is remek csapatunk van, és a cél, mint mindig, a négy közé jutás.

Bár a válogatott kerete bő két hónapja együtt készül, az „együtt” mégsem teljesen fedi a valóságot. Nagy Ádám, Vadovics Viktor – ők ketten két éve tagjai voltak a vb-t nyert együttesnek (Burián Gergely és Teleki András a kapitánnyal együtt) – távollétében Kis István edző irányította a csapatot – múlt szombaton érkeztek haza bronzéremmel az új szabályokkal játszott podgoricai U18-as világbajnokságról. Nagy a szövetség honlapján elmondta, két szabadnap után álltak edzésbe, és bizony a nagyobb labdára való visszaszokás nem ment zökkenőmentesen.

Az U19-es fiúválogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Sólyomvári Márton, Vogel Soma Mezőnyjátékosok: Biros Barnabás, Burián Gergely, Csacsovszky Erik, Lukács Dorián, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám Sélley-Rauscher Domonkos, Simon Henrik, Szatmári Kristóf, Teleki András, Vadovics Viktor

– Az U18-as világbajnokságot megrendezhették volna az olimpia előtt is, hisz ez a korosztály még biztosan nem érdekelt az olimpián – magyarázza Horkai. – Két közös edzéssel nehéz felkészülni, átállni a normál vízilabdára, amelyben rendkívül fontos az összeszokottság, különösen az emberelőnyös, emberhátrányos szituációkban. Persze nemcsak mi küzdünk ezzel a problémával, hiszen ha jól tudom, akkor az olaszok csupán három-négy 1997-es születésű játékost hoznak az Eb-re, és a montenegróiak gerincét is az ifjúsági játékosok alkotják.

A fiú U19-es Európa-bajnokság csoportbeosztása
A csoport: Szerbia, Olaszország, Németország, Törökország
B csoport: Horvátország, Oroszország, Grúzia, Azerbajdzsán
C csoport: Spanyolország, Hollandia, Románia, Szlovákia
D csoport: Görögország, Magyarország, Montenegró, Málta

A riói olimpián szerepelt Manhercz Krisztián is csak az ötkarikás játékok után csatlakozott a kerethez, ráadásul a fentebb említett pólósoktól eltérően még a júliusi tornákon sem vett részt. Természetesen ettől még ő a csapat egyik kulcsembere a kapus Vogel Soma mellett, akinek a neve elé már-már odaírható az „ötösölő” jelző, hiszen két éve az U18-as vb döntőjében, tavaly az U20-as vb bronzmeccsén, és az augusztusi miskolci felkészülési tornán sem nagyon tudtak túljárni az eszén az ellenfelek, ha ötméteresre került sor.

Szatmári Kristóf és Csacsovszky Erik vitrinjében ugyancsak fellelhető az ifjúsági vb-arany. Előbbi a szövetség honlapján elmondta, izgatottan várja az Európa-bajnokságot, magától és a csapattól is sokat vár:
– Úgy gondolom, erős keretünk van, az utóbbi két-három napban még jobban összecsiszolódtunk, pontosítottuk a játékot néhány helyen. Szóval, készen állunk a feladatra.

A magyar csapat Eb-programja
Szeptember 11, vasárnap: Magyarország–Málta 10.15
Szeptember 12, hétfő: Magyarország–Görögország 17.15
Szeptember 13. kedd: Magyarország–Montenegró 19.15
Szeptember 14, szerda:  nyolcaddöntő
Szeptember 15, csütörtök: negyeddöntő
Szeptember 17, szombat: elődöntő
Szeptember 18, vasárnap: döntő

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS