Két ötödik hely csapatban

Két ötödik hellyel zárult a csapatversenyek első napja a bourges-i junior-vívóvilágbajnokságon. A férfikard- és a női tőrcsapat is kimaradt az éremcsatákból, a helyosztókon azonban értékes győzelmeket arattak.

Pusztai Viola Kicsit jobb sorsolással – előkelőbb világranglista helyezéssel – akár az elődöntő is meglehetett volna a férfi kard-, illetve a női tőrcsapatnak a bourges-i junior-világbajnokságon. Legfeljebb emiatt kesereghet az ember a szereplésükkel kapcsolatban, hiszen a csaknem harminc csapatot számláló mezőnyben az egyaránt elért ötödik hely remek eredmény. Főleg annak tükrében, hogy a helyosztókon azért komoly együtteseket múltak felül a magyarok.

A férfikardcsapat (balról): Kossuth Bálint, Kovács István, Bancsics Máté, Péch Miklós

A férfikardcsapat (balról): Kossuth Bálint, Kovács István, Bancsics Máté, Péch Miklós

A Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Kovács István, Péch Miklós alkotta kardcsapat az újvidéki Eb-hez hasonlóan ezúttal is a grúzokkal kezdte a napot, de míg akkor csupán egyetlen tuson múlt a továbbjutása, most magabiztosan múlta felül ellenfelét. Az örömhöz üröm is társult: Bancsics olyan, a sisakja által okozott szerencsétlen fejsérülést szenvedett a mérkőzésen, hogy azt össze kellett varrni, így a tizenhat között, Tajvan ellen nem is léphetett pástra. A fiúk persze nélküle is egészen simán győztek 45-21-re.

Az oroszok elleni negyeddöntő már korántsem ígérkezett egyszerűnek, s nem is lett az. Az ellenfél a harmadik kör után fokozatosan elhúzott, és amikor Kossuth befejező emberként átvette a kardot, már 40-33-ra vezetett. Az UTE vívója azonban nem tartotta lehetetlennek, hogy behozza ezt a hátrányt, így az eredményjelző nem sokkal később már 43-43-at mutatott. Az utolsó két tust azonban Konsztantyin Lohanov adta, így végül a magyar fiúk kimaradtak az éremért folytatott harcból.

A helyosztókon először könnyedén, végig vezetve 45-36-ra győzték le a franciákat, majd az ötödik helyet nagy csatában, 45-43-as győzelmükkel szerezték meg az ukránokkal szemben. Ezzel az eredménnyel búcsúztak mind a négyen a junioréveiktől, kíváncsian várjuk, mit hoz nekik a jövő a felnőttek mezőnyében.

A női tőrcsapat (balról): Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Balogh Orsolya, Mesteri Viktória

A női tőrcsapat (balról): Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Balogh Orsolya, Mesteri Viktória

A női tőrcsapat tagjai közül Balogh Orsolya és Mesteri Viktória ugyancsak az ötödik hellyel intet búcsút az utánpótláséveinek, míg Kondricz Katának és Pásztor Flórának még kétszer megadatik, hogy jobb eredményt érjen el. A tizenhat között Kanada legyőzése nem okozott gondot, a végső győzelemre is esélyes olaszok azonban már az Eb-n is megakadtak a lányok torkán, és akkor is a nyolc között. Nos, csaknem egy hónap elteltével három tust tudtak csupán hozni a bivalyerős olaszokon, így végül 45-29-re kaptak ki tőlük az elődöntőért vívott mérkőzésen.

A franciák elleni helyosztón Pásztor remekelt, +18-as mutatóval zárt, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a lányok 45-38-ra nyerjenek. Különösen azért, mert amikor befejező emberként pástra lépett, még 37-37 volt az állás. Az ötödik helyért, az oroszok ellen ugyancsak ő bizonyult nyerőembernek: az Eb-ezüstérmesek az utolsó kör előtt még 24-22-re vezetettek, de végül 34-29-es vereséggel távoztak a mérkőzésről, miután Pásztor 12-5-re felülmúlta Abdrahmanovát.

A világbajnokságot az Eb-n is diadalmaskodó Lengyelország nyerte, a döntőben 42-40-re múlta felül az Egyesült Államok együttesét. A férfi kardozók döntőjében az utolsó körig az Eb-győztes olaszok vezettek, de Lohanov ellenállhatatlanul vívott Riccardi ellen, így 45-43-ra az oroszok diadalmaskodtak.

Szombaton a női kardcsapat, illetve az aranyéremre is esélyes, Eb-győztes férfipárbajtőr-csapat lép pástra Bourges-ban.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, BOURGES (FRANCIAORSZÁG)
Férfikardcsapat 27 induló
A 16 közé jutásért: Magyarország–Grúzia 45-28 (Kossuth +9, Péch +4, Kovács +4)
Nyolcaddöntő: Magyarország–Tajvan 45-21 (Kossuth +9, Kovács +8, Péch +7)
Negyeddöntő: Magyarország–Oroszország 43-45 (Kossuth +8, Bancsics -3, Péch -7)
Az 5-8. helyért: Magyarország–Franciaország 45-36 (Bancsics +5, Kossuth +2, Kovács +2, Péch 0)
Az 5. helyért: Magyarország–Ukrajna 45-43 (Kossuth +2, Kovács +2, Bancsics -2)
Világbajnok: Oroszország (Anatolij Kosztyenko, Vaszilij Sirsov, Andrej Gladkov, Konsztantyin Lohanov) 2. Olaszország, 3. Kína, …5. Magyarország (Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Kovács István, Péch Miklós)
Női tőrcsapat 24 induló
Nyolcaddöntő: Magyarország–Kanada 45-28 (Kondricz +10, Pásztor +4, Balogh +3, Mesteri 0)
Negyeddöntő: Magyarország–Olaszország 29-45 (Kondricz -3, Pásztor -5, Mesteri -8)
Az 5-8. helyért: Magyarország–Franciaország 45-38 (Pásztor +18, Kondricz 0, Mesteri -5, Balogh -6)
Az 5. helyért: Magyarország–Oroszország 34-29 (Pásztor +11, Kondricz -3, Balogh -3)
Világbajnok: Lengyelország (Martyna Długosz, Julia Chrzanowska, Julia Walczyk, Anna Szymczak), 2. Egyesült Államok, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Mesteri Viktória, Pásztor Flóra)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS