Kezdődik a kvótaostrom

Két U23-as versenyző, Dénes Mercédesz és Németh Zsanett is szőnyegre lép a nagybecskereki európai olimpiai kvalifikációs versenyen. Gulyás István szövetségi kapitány szerint mindketten képesek lehetnek a bravúrra.

Lakner Gábor A magyar birkózók közül eddig egyedül a kötöttfogású Lőrincz Viktor indulhat biztosan a riói olimpián. Versenyzőinknek még három lehetőségük van a kvótaszerzésre, elsőként péntektől vasárnapig a nagybecskereki európai kvalifikációs tornán próbálkozhatnak. Súlycsoportonként mindössze két-két kvótát osztanak ki, így óriási csata várható értük. Azt követően még két világkvalifikációs tornát rendeznek, április 22-24-én Ulánbátorban, május 6-8-án pedig Isztambulban nyílik újabb esély az olimpiai részvétel kiharcolására.

Noi. 53kg Dénes Mercedesz

Dénes Mercédesz

A vajdasági Nagybecskereken Gulyás István szövetségi kapitány döntése értelmében két utánpótláskorú birkózó is szőnyegre lép. A nők 53 kg-os súlycsoportjában Dénes Mercédesz (22), a 75 kg-osok között pedig Németh Zsanett (22) küzd a riói olimpiáért. A két héttel ezelőtt megrendezett U23-as Európa-bajnokságon mindketten jelezték, hogy jó formában vannak, hiszen Merci bronzérmet nyert, Zsanett pedig Európa-bajnok lett. A kapitány szerint azonban messzemenő következtetést az U23-as eredményekből nem szerencsés levonni.

„Mindketten kiemelkedően teljesítettek a saját korosztályukban, azonban a kvalifikációs sorozatban több felnőtt világklasszis is részt vesz. Mindketten csak bravúrral szerezhetnek kvótát, vagyis meg kell verniük olyan versenyzőket, akiket korábban még nem sikerült.”

Gulyás István a kérdésre, miszerint képesnek tartja-e versenyzőit a bravúrra, egyértelműen igennel felel.

„Mindketten keményen dolgoztak az elmúlt időszakban, és egyértelműen látható rajtuk a folyamatos fejlődés. Bízom benne, hogy kijön a lépés, és képesek lesznek száz százalékot nyújtani minden egyes mérkőzésen.”

Talán a pénteki nyitónapon szőnyegre lépő Dénes Mercédesz súlycsoportja tűnik a legerősebbnek, a riválisok között ott lehet az ukrán Európa-bajnok Julija Blahinja, az oroszok újdonsült U23-as Eb-győztese, Natalja Maliseva, továbbá a fehérorosz versenyzővel is számolni kell, akár a rutinos Nagyezsda Suskót, akár a feltörekvő Irina Kurcskinát indítják. A szűkre fogott névsorból is látható, az Érdi Spartacus birkózójára nehéz feladat vár.

Noi. 75kg Nemeth Zsanett

Németh Zsanett

Az UTE kiválósága, Németh Zsanett vasárnap versenyez, a riválisairól pedig ő maga beszélt a vele készített interjúnkban.

„Az ukrán Cserkaszova, az orosz Bukina, a lengyel Osocka, a német Selmaier, a török Adar… Egyikkel sem öröm megküzdeni, de nem tartok senkitől. A török Yasemin Adar, az idei Európa-bajnok rengeteget erősödött, és nagyon feljött az elmúlt, rövid időszakban. Edzőtáborban birkóztunk egymással, kifejezetten kellemetlen, de ha őt hozza a sors, nekimegyek, ahogy kell.”

A magyar női birkózás első világbajnoka elmondta, mindent megtesz azért, hogy Mongóliába, a második kvalifikációs versenyre már ne kelljen elutaznia.

A kapitány zárásként hozzáteszi, három lehetőség van a kvótaszerzésre, így akkor sem dől össze a világ, ha az elsőn esetleg nem vennék sikerrel a kvalifikációt.

A női birkózás kvótáinak elsőszámú magyar reménysége a felnőttvilágbajnok Sastin Marianna, a vb-bronzémes Barka Emese, valamint a két U23-as kiválóság

„Legalább egy kvótát várok a női csapattól, de akár hármat is szerezhetünk. Természetesen minél többet szeretnék, de a háromhoz már bravúr kell valakitől.”

A képlet világos: Mercitől vagy Zsanett-től.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS