Kővágó Zoltán, a nagy mesemondó

Hatalmas tehetségnek indult annak idején a diszkoszvető Kővágó Zoltán. Két méter feletti magassága, ennek megfelelő óriási kartávolsága mind-mind világszínvonalú eredményeket ígértek. A ma 41 éves, Szolnokon élő és ott is készülő óriás a 2024-es olimpiáról szólva kijelentette: ő bizony majd akkor lesz olimpiai bajnok. Nem előbb, nem később, éppen 2024-ben.

Az ominózus interjú hónapok előtti megjelenése óta gyakran visszatér gondolataimban Kővágó Zoltán és az ő legutóbbi ígérete. Erre olyasmit szoktak mondani, hogy az ember „bámul, mint Rozi a moziban”. Mert ennél nagyobbat csak egészen véletlenül pöttyent ki valaki a száján…

Más kérdés, hogy Kővágóban benne volt a legnagyobb lehetőség: az olimpiai aranyérem megszerzése. A 2004-es, athéni olimpián eredetileg bronzot szerzett, de doppingvétség miatt előbbre léphetett, s így lett ezüstérmes. Amikor 2006-ban a szezon elején 69,95 méterre repült kezéből a diszkosz, minden szépnek és jónak tűnt. Az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiákon 4. és 5. helyezett Dr. Szécsényi József, későbbi egyetemi tanár a jochapressnek az idő tájt azt nyilatkozta: „Kővágónak az adottságai alapján már 73 méternél kellene tartania.”

A vitán felül komoly szakember prognózisával szemben kicsit másként alakultak a dolgok. Atlétánk 2008-ban, a pekingi olimpián a 22. helyen végzett, majd úgy tűnt, felfelé ível pályafutása. Előbb 2010-ben második lett a Gyémánt Liga sorozat végén, majd 2011-ben élete második legjobb eredményét (69.50) érte el. 2012-ben 3. hely következett a Gyémánt Ligában, bronzérem az Eb-ről, amit egy eltiltás követett, így nem vehetett részt a 2012-es, londoni ötkarikás vetélkedésen.

Kővágó Eb-14., vb-18. és Eb-6. helyezések után érkezett el Rio de Janeiroba, ahol a 7. helyet szerezte meg. 2017-ben még kivágta a rezet 65.67 méterrel, de a világbajnokságon már csak 59.46 méterig jutott el, ami a 22. helyhez volt elég.

Innen kezdve emberünk eljutott az álmodozások és az ígérgetések birodalmába. A koronát a 2024-re beígért olimpiai győzelemmel tette fel Kővágó, aki az elmúlt hétvégi, Budapest-bajnokságon 56.82 méterrel indította a szezont. Tudom, a pandémia komoly gondot jelentett neki is, de majd ősszel, amikor ismét formába lendül…. Meg különben is, neki 2024-re kell elérnie a csúcsformáját – akkor még csak a 46.évében fog járni!

A végére már csak egyetlen kérdés maradt: vajon ezt az ígéretet mennyire gondolja viccnek és milyen komolyan gondolhatja ezt egyáltalán Kővágó Zoltán? És hányan veszik ezt az ígéretét halálosan komolyan?

Azt hiszem, az egyik kezem öt ujja is elég lenne a „hívők” megszámlálására…

(jochapress / Jocha Károly)