Kulcsfontosságú a Milannak a BL-indulás elérése

Pénzügyi és presztízs szempontból is hatalmas probléma lenne a Milan számára, ha nem sikerülne kiharcolni a Bajnokok Ligája-indulást a 2023/2024-es szezonra.

A januári hullámvölgy következtében a Milan a második helyről visszacsúszott a tabella hatodik helyére az olasz bajnokságban. A csapat a legutóbbi 5 mérkőzésén három vereséggel és két döntetlennel a megszerezhető 15 pontból mindössze 2 pontot gyűjtött, így nehéz helyzetbe került.

A CalcioFinanza beszámolója szerint a Milan számára kulcsfontosságú a Bajnokok Ligája-indulás a következő szezonra való tekintettel. Súlyos eurótízmilliók a tét és a BL-szerepléssel járó bevétel mellett a presztízs sem elhanyagolható. A klub az előző szezonban mintegy 45 millió eurós bevételt könyvelhetett el a Bajnokok Ligájában való részvételből annak ellenére, hogy a csapat nem jutott tovább a csoportkörből. Az aktuális idényben még nagyobb lesz a bevétel, köszönhetően a csoportkörben nyújtott jó teljesítménynek és a kieséses szakaszba történő továbbjutásnak. A jelentések szerint a 2022/23-as idényben már meghaladta a 60 millió eurót a BL-szereplésből származó pénzjutalom, pedig még el sem kezdődött a kieséses szakasz.

A listavezető Napoli olyan mértékű előnyre tett szert pontszámban, ami a jelenlegi tendencia alapján behozhatatlannak tűnik és a Milan kiszállt a Scudettóért folyó versenyből. Stefano Pioli nemrég hangsúlyozta, hogy innentől kezdve a bajnokságban a csapat legfőbb célkitűzése az lesz a szezon hátralévő időszakában, hogy az első négyben végezzen és kiharcolja a Bajnokok Ligája-indulást a következő szezonra.

A BL-be való bejutással garantált minimális bevétel körülbelül 30 millió euróra tehető, amelyből 15,64 millió euró jár a részvételi bónuszért, 10,24 millió a történelmi rangsorért és legalább 5 millió euró a market pool részesedésért. Ráadásul ez a 30 milliós minimum összeg még nem tartalmazza a jegyértékesítésből származó bevételeket és a teljesítménybónuszt sem.