Lájközön a Rookie-nak

A European Rookie Cup szervezői elégedettek az U16-os jégkorongtorna második szezonjával, amelyet uraltak a magyar csapatok. Axel Bammer főszervező szerint ez a tudatos utánpótlás-nevelésnek köszönhető, amelyből az ellenfelek is profitálhatnak.

Pusztai Viola Az European Rookie Cup második szezonja a magyar U16-os csapatok abszolút sikerét hozta. A Fehérvár fölényesen nyerte a tornát, de a MAC Budapest és az UTE is a négyes döntőben szerepelt a Villach mellett. Azonban nemcsak mi, magyarok lehetünk elégedetett, hanem a szervezők is.

Az Erste Bank Eishockey Liga által életre hívott torna jelenéről és jövőjéről a főszervezővel, Axel Bammerrel beszélgettünk.

– Mi adta az ötletet, hogy megrendezzék az European Rookie Cup-ot?

13007240_1729837187287627_2009728358596812597_n– Az Erste Bank Eishockey Liga U20-as és az U18-as bajnokságában már évek óta megméretik magukat a fiatalok, ezért logikusnak tűnt, hogy az U16-os korosztálynak is lehetőségünk adjuk arra, hogy a képviselői összemérjék a tudásukat. Az osztrák jégkorong-szövetség felhívta a figyelmünket arra, hogy pályázat útján erre az Európai Uniótól pénzügyi támogatást is kaphatunk. A torna életre hívásával az volt az célunk, hogy egyrészt fejlesszük a játékosok képességeit a jégen, másrészt felkészítsük őket a későbbi profikarrierjükre. Az Európai Bizottság a pályázatban meghatározta, hogy mely témaköröket kell megismertetnünk a fiatalokkal a torna során: bundázás, dopping, diszkrimináció és intolerancia, illetve a testmozgás hiánya a mindennapjainkban. Az European Rookie Cup tornán megpróbáltuk mindezeket a témákat körüljárni, a mérkőzések között a srácok olyan előadásokon vettek részt, amelyeket az adott terület szakértői tartottak.

– Az elmúlt két szezonban azt kapták a tornától, amit vártak?

– A projekt, amelyet kidolgoztunk, eddig remekül működik. Az első évben még minden új volt, és meglehetősen rövid idő alatt kellett mindent megszervezni, de a partnereink segítségével a projektben meghatározott elvek szerint zajlottak az események. A résztvevő csapatoknak lehetőségük nyílt több nemzetközi és magas színvonalú meccset játszani, míg az előadásokon a fiatalok hasznos információkkal gazdagodtak. A második szezonban csupán néhány dolgon kellett változtatnunk, amennyire a költségvetés engedte.

– Elégedett a második szezonnal, a csapatok teljesítményével, illetve a szervezés színvonalával?

– Rendkívül elégedett vagyok a projektpartnereink munkájával, különösen az egyes selejtezőtornák, a döntő helyszíneinek helyi szervezői nyújtottak kiemelkedőt. Maximálisan igyekeztek teljesíteni a csapatok kívánságait. Emellett a közösségi oldalakon összegyűlt lájkok száma, a hozzászólások, a hivatalos honlapunk látogatottságából jól látszik, mekkora érdeklődés mutatkozott a játékosok, szüleik, barátaik és a szurkolók részéről a torna iránt.

– A zágrábi négyes döntőben három magyar csapat szerepelt, ráadásul a Fehérvár nyerte a tornát. Mit gondol, ebben a szezonban miért domináltak ennyire a magyar csapatok?

– Ez mutatja, hogy a magyar szövetség remek döntést hozott akkor, amikor új alapokra helyezte az utánpótlás-nevelést. Ennek most már egyre inkább beérik a gyümölcse. Másrészt ebből az osztrák és a szlovén csapatok is profitálhatnak, hiszen ha erős magyar együttesek ellen játszanak, attól ők is csak jobbá válhatnak.

– A következő szezonban is megrendezik a tornát?

– Miután három évre terveztük a projektet, ennyit finanszíroz az EU, így természetesen 2017-ben is folytatódik a versenysorozat. Aztán meglátjuk, lesz-e tovább.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS