Leheletnyire a dobogótól

Liu Shaoang és Jászapáti Petra is negyedik helyen végzett a szófiai junior-vb 1000 méteres döntőjében. Shaoang összetettben is közvetlenül a dobogósok mögött zárt, míg a lányok váltóban az ötödik helyet szerezték meg.

Nagy-Pál Tamás Tizennyolc ezredmásodperc. Ekkora különbséget az emberi szem, illetve inkább az agy időben nem is érzékel.

Liu Shaoang

Negyedik hely 1000 méteren

Pedig milyen sokat számít!

Tizennyolc ezredmásodperc – éppen ennyi hiányzott a 17 éves Liu Shaoangnak ahhoz, hogy dobogóra állhasson a szófiai junior-világbajnokság 1000 méteres döntője után. A kínai Wei Ma volt, aki ennyivel előtte ért be a célba, de még aranyérmes honfitársa, Ziwei Ren is alig több mint másfél tizeddel előzte meg Bánhidi Ákos tanítványát.

A szakember a helyszínről idézte fel nekünk a döntő kulcspillanatát:
„Azt vártuk, hogy az egyik kínai és a koreai versenyző között nagy marakodás lesz az aranyéremért. Ez a vártnál kicsit kisebb volt. Ettől függetlenül az utolsó előtti kanyarban jött az a lehetőség, ami Ádó általában ki szokott használni. Ezúttal nem sikerült neki, így maradt a negyedik helyen.”

Ami persze nagyon szép eredmény, több szempontból is. Egyrészt csak ázsiai versenyző végzett előtte, vagyis a legjobb európai lett. Másrészt egy nappal korábban az 500 méteres távon korosztályos világcsúcsot futott, majd ezüstérmet szerzett – edzője már ezt az eredményt is aláírta volna csukott szemmel.

„Arról se feledkezzünk meg, hogy közvetlenül a felnőtt Európa-bajnokságról érkezett ide, ahonnan szintén elhozott egy ezüstérmet úgy, hogy össze-vissza előzte a holland világbajnokot. Ezt a teljesítményt nem lehet mindennap megismételni. Fanyaloghatnak néhányan, amiért nem állt fel megint a dobogóra, de csupán azért tehetik, mert magasan van a léc.”

Ráadásul Ádó nemcsak az ezer méter, de az egész vb negyedik legjobb korcsolyázójának bizonyult, hiszen összetettben is csak kicsivel maradt le a dobogóról. „A szuperdöntő előtt is a negyedik helyen állt. A terv hasonló volt az ezer métereshez: a surranópályán meglepni az egymással civakodó kínaiakat. Aztán Ádó sajnos elesett. Nem lökték vagy zavarták, egyszerűen a kanyarban nagy tempónál veszítette el az egyensúlyát. Ez benne van.”

De nem ő volt a verseny második napján az egyetlen magyar, aki jelentős eredményt ért el, ugyanis a lányok is remekeltek. Jászapáti Petra például szintén negyedik lett az 1000 méteres döntőben. „Nagyon örülünk a teljesítményének. Főleg annak tükrében, hogy feldolgozta azt a pechet, amely az első napon érte, hiszen elsodródó bója miatt maradt le az ötszázas fináléról. Ezúttal neki volt szerencséje, de tett érte, óriásit versenyzett. Összesítésben hetedik lett, Bácskai Sára Luca pedig a tizenegyedik. Ott vagyunk a világ élmezőnyében.”

Azt a váltóval is bizonyították, ugyanis a két tapasztalt junior két zöldfülűvel (Matyók Adrienn, Sziliczei-Német Rebeka) kiegészülve Japánt és Németországot megelőzve megnyerte a B döntőt, vagyis az ötödik helyen zárt.

A részletes eredményeket ITT megtalálja.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS