Magyar bronz Rigában

Megint remek hétvégéje van a magyar vívóknak. Ez alkalommal a junior párbajtőrözők a főszereplők, akik közül a fiúk bronzéremmel, a lányok egy hatodik hellyel zárták a Világ Kupa-idénynyitót.

STJ A junior párbajtőröző fiúk a Rigában indították a szezont a Bruno Habarovs Emlékkupával. A viadal névadója a lett főváros szülötte, és még szovjet színekben világbajnok, illetve olimpiai bronzérmes volt, természetesen párbajtőrözőként.

Esztergályos Patrik (jobbról a második) bronzérmes lett Rigában Fotó: hunfencing.hu

Esztergályos Patrik (jobbról a második) bronzérmes lett Rigában  •  Fotó: hunfencing.hu

A szombati napon az egyéni küzdelmeket bonyolították az Eletrum olimpiai sportcsarnokban. Fölöttébb népes, 229 tagú mezőny gyűlt össze, közte tucatnyi magyar: Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik, Bakos Bálint, Tóth Gergely, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Cziráki Bálint, Bányai Botond, Debnár Gergely, Szakmáry Nándor és Stubnya Márton. A 16-os táblára közülük Andrásfi Tibor és az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrik került fel. Előbbi a nyolcaddöntőben a lengyel Maciej Bieleccel csatázott, de 15-9-re kikapott. Mindeközben Esztergályos a svájci Gabriel Bonferronit gyűrte le (15-9), majd a negyeddöntőben, elképesztően izgalmas csatában Bielecen vett elégtételt Andrásfi legyőzéséért (15-14). Az elődöntőben Valerio Cuomo következett, ám az olasznak ihletett napja volt, hiszen 15-6-tal robogott be a döntőbe; Esztergályos tehát bronzéremmel nyitotta az évadot. Cuomót a fináléban sem lehetett megállítani, az aranycsatát 15-9-re nyerte meg a francia Dorigo Clement ellen.

Amíg a fiúk a Baltikumban csatáztak, a lányok a németországi Laupheimben vívtak az Uhlmann-kupa keretében. Összesen 183-an neveztek, a magyarok közül Csiaki Dorottya, Dékány Kinga, Egerszegi Alexandra, Gnám Tamara, Kardos Edina, Kazár Dóra, Kolczonay Borbála, Ladányi Nelli, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Petri Renáta és Szabó Viktória indult. A 32 közé, négyen, Nagy, Muhari, Dékány és Egerszegi került be. Legtovább a kétszeres kadet világbajnoki ezüstérmes Nagy Kinga menetelt, aki a nyolc közé jutott, ott azonban kikapott az orosz Darija Filinától (7-12), s végül hatodik lett. Az aranyérem Filina nyakába került.

Rigában és Laupheimben vasárnap VK-csapatversenyt rendeznek.

Szombaton Zalaegerszegen a kadet tőrözők válogatója zajlott, ami teljes Törekvés-sikerrel zárult, hiszen a fiúknál Korom Erik, míg a lányoknál Kalocsai Virág nyert.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS