Magyar Zoltán: a csapat nagyon egyben van

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint óriási érték lenne, ha a magyar férfi és női tornász válogatott is kijutna a párizsi olimpiára.

Tata
Fotó: facebook.com/drschmidtadam

„Az mutatja, hogy milyen hatalmas eredmény lenne, ha maximális létszámmal lehetnénk jelen tornában Párizsban, hogy legutóbb a férfi csapat 1992-ben, a női pedig 1996-ban volt olimpián, azaz 32, illetve 28 éve. Amint azt a sportági vezetőktől megtudtam, ez egy évek alatt beérett, harapós, sikerre éhes válogatott, mindenki képes félretenni az egyéni érdekeit és a csapatot helyezi előtérbe. Ha mindenki hozza a tőle elvárható teljesítményt, nem vállal túlzó kockázatot, akkor meglehet a csapat olimpiai kvóta” – mondta az MTI-nek Schmidt Ádám, aki kedden meglátogatta a jövő szombaton kezdődő antwerpeni olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő férfi válogatottat a tatai edzőtáborban.

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke örömmel számolt be arról, hogy úgy érzi: a csapat nagyon egyben van

„Úgy gondoljuk, hogy akkor lehet meg a csapat olimpiai kvóta, ha minél kevesebb a rontás. Az alapkoncepció az, hogy a csapatérdek mindenek előtt. Az egyéni döntőkbe szinte csak maximális gyakorlatokkal lehet bekerülni, ugyanakkor ezekben benne van a rontás lehetősége is. Éppen ezért azt kértük a versenyzőktől, hogy most inkább ne a 100, hanem a 90-95 százalékos gyakorlatokra figyeljenek a selejtezőben. Aztán ha ez is elegendő a fináléra, akkor örülünk, de a legfontosabb, hogy csapatban jussunk ki az olimpiára. Aztán ott már lehet villogni. Ezt mindenki megértette”

– mondta a távirati irodának Magyar.

Hozzátette: ha most sikerülne teljes létszámmal (csapatonként négy-négy fő plusz egy-egy tartalék) kvótát szerezni, akkor a versenyzők a következő négy-öt évre megalapoznák saját jövőjüket, illetve a sportágét is.

„Sajnos régen voltunk olimpián jelen csapatban. Eddig igazán esély sem volt rá, de most igen”

– tette hozzá az elnök.

Berki Krisztián, a magyar szövetség sportigazgatója, lólengésben 2012-ben olimpiai aranyérmes, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok emlékeztetett rá, neki nem adatott meg, hogy csapatban olimpikon lehessen.

„Ez egy teljesen más érzés. Itt látom, ahogy egymásért is küzdenek, szorítanak, hogy a másik is szép gyakorlatot mutasson be. Extra energiák szabadulnak fel, de mégis tudják ezt kontrollálni, és tudják, hogy nem az egyéni, hanem a csapateredmény számít”

– mondta Berki.

Kovács István, a férfi válogatott kapitánya elárulta, kedden (ma) és csütörtökön is olyan edzéseket vezényel, melyeken a sorrend az lesz, ami majd Antwerpenben is. A vb-re hatan utaznak, a csapatban öten szerepelhetnek, minden szeren négyen indulnak, és a legjobb három eredmény számít majd az eredménybe.

„Nagyon jó látni őket, együtt van a csapat. Minden reggel együtt étkeznek, együtt mozognak, közösek a programok, edzőként jó ezt átélni”

– jegyezte meg a kapitány.

Tata
Fotó: facebook.com/drschmidtadam

Az Eb-ezüstérmes Mészáros Krisztofer (Győri AC) kiemelte, hogy most már az „élesítés” zajlik, próbálnak a minél jobb végrehajtásra figyelni, de nem stresszelnek a vb és a nagy tét miatt.

„Szeretünk összejönni, edzőtáborban lenni, remek a hangulat és nagyon jó a társakkal lenni. Nagyon bízunk a szép eredményben, fantasztikus lenne együtt eljutni a párizsi olimpiára” – mondta Mészáros, aki a hétvégi ob-n öt szeren, talajon, lólengésben, gyűrűn, korláton és ugrásban is aranyérmes volt, és az egyéni összetettben is diadalmaskodott.

A junior összetett Európa-bajnok Molnár Botond (Győri AC) annyit jegyzett meg, hogy ő is nagyon élvezi a közös munkát, nagyon várja már a vb-t.

„Szeretnénk megmutatni, hogy ott vagyunk a világ tizenkét legjobb csapata között. Tudjuk, hogy most a csapat a legfontosabb, és megteszünk mindent. Keményen, de jó hangulatban készülünk”

– fogalmazott.

A férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Molnár Botond, Kiss Balázs és Bátori Szabolcs, a nőknél – akik Budapesten készülnek – Kovács Zsófia, Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett alkotja a vb-csapatot.

Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány

„Az indulásig közös edzések vannak, az biztos, hogy a dunaújvárosi versenyzők kedden és szerdán is a budapesti Tornacsarnokban edzenek. A nemzetközi versenyeken, a Világkupákon, illetve a hétvégi országos bajnokságon elért eredmények tükrében hirdettem ki a csapatot. Mint ismeretes, Kovács Zsófia hasfalhúzódással bajlódik, egyelőre félkész állapotban van, bízunk benne, hogy a közel 2 hét alatt jó formába tud kerülni.”

A két csapat hétfőn utazik Antwerpenbe.

A férfi válogatott legutóbb 1992-ben, a női pedig 1996-ban volt olimpiai résztvevő, azóta csak egyéni versenyekben szerepeltek magyarok az ötkarikás játékokon.

A tavalyi liverpooli vb-n a csapatverseny első három-három helyezettje – a férfiaknál Kína, Japán és Nagy-Britannia, a nőknél az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada – szerzett olimpiai kvótát. A további kilenc-kilenc indulási jogot az antwerpeni vb-n osztják ki.

A belga városban kvótát szerez a férfiaknál az egyéni összetett első 12 helyezettje, valamint a hat szer három-három legjobbja, a nőknél pedig az első húsz és négy szeren a három-három legjobb. A csapattal már kvótás tornászok helyeit is kiosztják a szerenkénti döntősöknek, illetve az összetettben legjobb, kvótával még nem rendelkező versenyzőknek.

További kvótákat lehet szerezni a kontinensbajnokságokon, mégpedig egyéni összetettben nemenként kilencet (Európa 2, Ázsia 2, Amerika 2, Afrika 2, Óceánia 1), illetve szerenként és nemenként egy-egy kvótát a világkupasorozat alapján is kiosztanak. Jár egyéni kvóta az olimpiai házigazda Franciaországnak, és egy-egy szabadkártyát a nemzetközi szövetség, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös testülete oszt ki.

Forrás: MATSZ / MTI

Mészáros Krisztofer: az összetett döntőt mindenképp elvárom magamtól

Post Views: 4

JochaPress