Martinek János 2021-re halasztaná az olimpiát

Nincs olyan sportág, amelynek korábbi menetrendjét alapvetően ne forgatná fel a koronavírus betolakodása. Így van ez a magyar férfi öttusa válogatott esetében is, amelynek immár negyedik éve kapitánya Szöul kétszeres olimpiai bajnoka, Martinek János. Ez alkalommal tőle kértünk érdemi információkat.

Martinek János

– Amikor még minden rendben volt, az év elején milyen alaphelyzetből vágott neki az olimpiai felkészülésnek?

– Tíz felnőtt és tíz junior férfi öttusázó felkészítéséért vagyok felelős, természetesen az egyes szakágak edzőivel történő együttműködésen keresztül – válaszolt Martinek. –  Mivel kapitányságom eddigi három esztendejében mindig hoztunk kiugró sikereket, így joggal voltam optimista. Ehhez jött még mindjárt a szezon nyitását jelentő kairói világkupa, ahol a már 35 esztendős Marosi Ádám első helyével adta meg az alaphangot. Pedig ő 2014 óta nem tudott hasonló versenyt megnyerni, így ez a siker kétszeresen is bizakodásra adott okot.

– Ezután viszont nem folytathatták a kvótavadászatot, mert bejöttek a váratlan események.

– Sajnos, így történt. A versenyeket lemondták, az edzésmunkában folyamatosan nehezítések léptek életbe, bár kisebb-nagyobb megszorításokkal az elmúlt hét végéig még tudtunk edzéseket tartani.

– Ezen a héten milyen lehetőségeik vannak az olimpiai keret tagjainak a felkészülés folytatására?  

– A futást viszonylag a legkönnyebben meg lehet oldani, még nincsenek konkrét tiltások. A lövészetben a tízméteres lehetőségek mellett öt méterről is lehet gyakorolni. Leszűkített létszámokkal, konkrét engedélyekkel eddig még az úszást is levezethettük. A vívásban sokkal nehezebb a helyzetünk, mivel a múlt hét közepétől nem lehet vívni. A lovaglás pedig a legkevésbé megoldható. Az elmúlt hét végéig még gyakorolhattak a versenyzőink – megdöbbenésemre a hét végén a lovardában soha nem látott embertömeggel találkoztam. Tegnaptól, tehát hétfőtől viszont lovas szakembereink már csak a lovak mozgatását végezhetik el, ami ugyancsak nem kis munkát jelent huszonöt ló esetében. A 30-40 perces átmozgatáshoz természetesen kevesebb ennivalót is jár. Amennyiben a helyzet majd javulásba kezdene, a lovakat természetesen nem lehet máról holnapra komolyabb terhelésnek kitenni. Ez újabb gondok forrása lehet.

Marosi Ádám pályája csúcsán, 2012-ben, Londonban. Fotó: JochaPress

– Az olimpiai kerettagok jelenleg hány helyen készülnek?

– Marosi Ádám egy markáns influenzából már kijött, ő a Honvéd sportolója, ott készül. Kasza Robi egy sérülést követően otthon folytatja a rehabilitációt. Demeter Bence Székesfehérváron igyekszik megtenni a maximumot, míg a KSI versenyzői két hétre elvonultak Tihanyba.

– Most rövid időn belül kétszer is Szófiában kellene versenyezniük legjobbjainknak, ezzel szemben itthon végzik, amit tudnak. Önnek milyen lehetőségei vannak a munkavégzésre?

– Igyekszem minél intenzívebb kapcsolatban lenni edzőtársaimmal, s közben persze állandóan számolgatok, milyen esélyeink vannak még? Jómagam az olimpia eredeti időben történő megrendezésének nem látom esélyét. Többek között azért sem, mert a tavaszi szezonban még öt kvótaszerző versenyt kellett volna lebonyolítani, amiből már aligha lesz valami is. Jelenleg a bizonytalanság, a lehetséges változatok lebegtetése a legrosszabb a versenyzőknek, az edzőknek és a szakvezetőknek egyaránt. Készüljünk, de hogyan és mire? Amennyiben halasztásra kerül sor, én személy szerint a felvetődött október helyett a 2021-es rendezés mellett voksolnék.

(jochapress / Jocha Károly)