Még büszkék is lehetünk

A zrenjani európai kvalifikációs versenyen egyik magyar U23-as leányunknak, Dénes Mercédesznek és Németh Zsanettnek sem sikerült kvótát szereznie. Az utolsó versenynapon Zsanett 3-1-re kikapott a német Selmaiertől, és azzal Riónak – egyelőre – lőttek. Ezzel együtt még büszkék is lehetünk a két versenyzőre, mert nagy lépést tettek előre a mezőnyben.

Szekeres István Hát, Zsanettnek sem sikerült… Küzdelmes, nagy meccset vívott ugyan a német Maria Selmaier ellen az európai olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján a szerbiai Zrenjaninban, de 3-1-es vereséget szenvedett. Türelmesen, figyelmesen és motiváltan birkózott a némettel, akit – több vereség után – az idei svédországi Klippan Kupán végre (4-3-ra) legyőzött. Most a mérkőzés elején ügyesen kiléptette a szőnyegről az ellenfelet (1-0), a menet végén azonban Selmaier hajtott végre levitelt (1-2). Azt ugyan a tévéközvetítésből nem lehetett kivenni, hogy tisztán uralta-e Zsanettet, de a bírók megadták, így pedig már nincs miről beszélni.

Zsanett

Zsanett

Egypontos hátrányban támadni kellett tehát a második három percben. U23-as Európa-bajnokunk tette is a dolgát. Érdekes, hogy – mint már az első menetben többször is – a pontozóbíró jelezte az ellenfél passzivitását, a két bírótárs nem csatlakozott hozzá. Végül, dulakodás közepette Zsanett egyensúlyát veszítette, és akkor a német rutinosan kilökte a küzdőtérről. A szőnyegelhagyásért jogosan járó ponttal 1-3-ra alakult az állás. Akkor még több mint egy és negyed perc hátravolt. A német ráült az eredményre, a bírók nem intették meg. Igaz, az intéssel csak 2-3-ra módosult volna az eredmény. Egyetlen, szimpla levitellel viszont 3-3-ra, és akkor – utolsó akcióval – Zsanett nyer.

De nem jött össze.

A 75 kg selejtezőjébe – a magyar mögé – sorsolt négyes tagjai ádáz csatát vívtak. Az ukrán Cserkaszova  pontozással verte a moldovai Saenkót, akárcsak a fiatal, svéd Gradin – nem kis meglepetésre – az orosz Sztarodubcovát. Az ág rangadóján ugyancsak az ukrán Cserkaszova diadalmaskodott, 8-0-ra győzve le a svéd Gradint. És ő lett volna Zsanett ellenfele is, ha a magyar legyőzi a német Selmaiert.

Mercédesz

Mercédesz

Csakhogy az ukrán ma verhetetlennek bizonyult. Ha nem is könnyen, de 10-6-ra legyűrte a németet az elődöntőben. Így az övé lett a 75 kg egyik kvótája. A másikat pedig, a másik ágon, az idei Európa-bajnok, a török Yasemin Adar szerezte meg.

A Zrenjaninban szerepelt két magyar, Dénes Mercédesz és Németh Zsanett szereplésére még büszkék is lehetünk, dacára annak, hogy nem szereztek kvótát. De bizonyították, hogy – ha lépésenként is – mind közelebb kerülnek a maguk mezőnyének rutinos, „hétpróbás” kiválóságaihoz.

Aztán egyszer majd túllépnek rajtuk, mert elhivatottak, elszántak, és rengeteget tesznek a sikerért.

De hogy az mikor jön el, netán Rio előtt, vagy csak az elkövetkező, az olimpia utáni világversenyeken, azt nehéz megjósolni.

Csak az biztos, hogy bekövetkezik.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS